КАНДИДАТИ ПОКРЕТА УСПЈЕШНА СРПСКА ОБИЉЕЖИЛИ НЕДЈЕЉУ БОРБЕ ПРОТИВ ТУБЕРКОЛОЗЕ И ДРУГИХ ПЛУЋНИХ БОЛЕСТИ :: Semberija INFO ::

 

КАНДИДАТИ ПОКРЕТА УСПЈЕШНА СРПСКА ОБИЉЕЖИЛИ НЕДЈЕЉУ БОРБЕ ПРОТИВ ТУБЕРКОЛОЗЕ И ДРУГИХ ПЛУЋНИХ БОЛЕСТИ


У оквиру кампање „Изабери здравље“ кандидати Покрета успјешна Српска за посланике у Народној скупштини Републике Српске, доц. др Живка Малић и др Александар Стевановић уз помоћ начелнице Одјељења за пулмологију ЈЗУ Болнице „Свети врачеви“, прим. Др Слађане Трифковић, специјалисте пулмологије, данас су са суграђанима обиљежили Недјељу борбе против туберкулозе и др. плућних болести, од 12 до 16 септембра, испред главног улаза у зелену пијацу. Грађани су имали прилику да измјере сатурацију кисеоника, која представља један од битних параметара за процјену плућне функције, добију савјете о овој опакој болести, лијечењу и превенцији.

Циљ данашњег догађаја је да се јавности скрене пажња на епидемијску појаву туберкулозе и на значај превенције и благовременог лијечења.

„Средином септембра сваке године се обиљежава Недјеља борбе против туберкулозе и кандидати Покрета Успјешна Српска су одлучили да организују догађај како бисмо на адекватан начин обиљежили ове датуме. Туберкулоза је заразна болест и, иако је данас изљечива, ипак постоји епидемијска појава болести. Данас заједно са еминентим стручњацима из области пулмологије омогућавамо савјетовање грађана, како и на који начин да препознају симптоме туберкулозе, методама којима се дијагностификује, као и значај правовременог лијечења туберкулозе“, рекла је доц. др Малић, медицински биохемичар.



„У ову кампању излазимо са слоганом „Изабери здравље“. Данас заједно са пулмолозима указујемо на значај очувања здравља, јер само здрава нација може крупним корацима ићи напријед“, рекао је проф. др Златко Максимовић, оснивач Покрета успјешна Српска.

Сваког дана у свијету више од 4.100 људи изгуби живот од туберколозе а близу 28.000 оболи од ове болести. Глобални напори у борби против туберколозе спасили су око 66 милиона живота од 2000. године.