ПРОМОЦИЈА ПЧЕЛАРСТВА: Дружење угљевичких пчелара :: Semberija INFO ::

 

ПРОМОЦИЈА ПЧЕЛАРСТВА: Дружење угљевичких пчелара


Начелник општине Угљевик Василије Перић заједно са Удружењем пчелара “Мајевичке кошница” посјетио је данас пчелињак “Тешић” у Доњој Трнови.

На имању Тешића налази се више од 50 пчелињих друштава и “Апи комора”.

“Мајевичка кошница” према ријечима предсједника овог удружења Горана Микића броји више од 110 пчелара и 4.200 пчелињих друштава.

- Радимо на побољшању статуса пчелара, едукујемо се, подмлађујемо чланство. Учествујемо на сајмовима, организујемо предавања, грађанству приближавамо значај пчела и пчелињих производа за здравље људи - рекао је Микић.

Домаћин данашњег дружења је Младен Тешић, млади пчелар, који је рекао да је његов пчелњак својеврсна фарма пчела.

- Наш циљ је промоција пчеларског туризма, и данашње дружење смо подредили томе да пчеларима укажемо на важност “Апи коморе” и колико заправо значи за здравље људи - рекао је Тешић који има 25 година а пчеларством се бави десет година.

Он је додао да је ова година имала одличан принос меда и била повољна за пчеларе.

Начелник Угљевика Василије Перић истакао је да су пчелари у овој подмајевичкој општини примјер добро организованог удружења.

- Пчелињак Тешић је предиван амбијент. Дивно мјесто за одмор, а посебно јер у свом власништву има “Апи комору”-рекао је Перић.

Пчеларство је важно за цјелокупну планету, нагласио је Перић и додао да се из буџета општине Угљевик за подстицаје пчеларима издвоја 50.000 КМ.

- Стимулишемо пчеларе, а њихов добар рад је удвостручио број пчелињих у односу на претходне године на подручју наше општине али им помажемо и у свим другим активностима-навео је Перић уз жељу да се још више повећа број пчелара.


За Семберија инфо - Младен Василић