ДИРЕКТОР ЕРС ЛУКА ПЕТРОВИЋ ПОСЈЕТИО РИТЕ УГЉЕВИК - "НАСТАВЉАМО СА КАПИТАЛНИМ УЛАГАЊИМА У РУДНИК И ТЕРМОЕЛЕКТРАНУ” :: Semberija INFO ::

 

ДИРЕКТОР ЕРС ЛУКА ПЕТРОВИЋ ПОСЈЕТИО РИТЕ УГЉЕВИК - "НАСТАВЉАМО СА КАПИТАЛНИМ УЛАГАЊИМА У РУДНИК И ТЕРМОЕЛЕКТРАНУ”


Генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић данас је боравио у радној посјети Руднку и Термоелектрани Угљевик, гдје се састао са управом угљевичког гиганта.
 
На састанку су разматрана актуелна питања важна за несметан рад РиТЕ, а било је ријечи и о дугорочним плановима електро - енергетског система у цјелини.
 
Петровић је рекао да је задовољан резултатима Предузећа у првом дијелу године, и додао да је са Управом усаглашен став о великим инвестицијама планираним на РиТЕ Угљевик које ће бити реализоване у наредном периоду. То се, прије свега, односи на капитални ремонт Термоелектране, као и на набавку неопходне механизације за РЈ "Рудник".
 
"Капитални ремонт Термоелектране планиран је за 2024. годину , и матично предузеће ће дати сву потребу подршку. Заправо , за тај ремонт, који ће трајати шест мјесеци, припрема се и цијели електро-енергетски сектор, како би се одржала енергетска безбједност Српске", истакао је Петровић.
 
Директор РиТЕ Угљевик, Чедомир Стојановић рекао је да предузеће остварује позитивне пословне резултате упркос изазовним околностима.


 
"Предузеће има позитивне економске показатеље у досадашњем дијелу године. Добит предузећа у прва четири мјесеца је 3.4 милиона КМ. Резултат је још вреднији када се зна да смо у овом периоду смањили обавезе добављачима за 4.5 милиона и вратили кредита у вриједности од 11 милиона КМ. У исказану добит тренутно не спада и 4.8 милиона марака везаних за пресуду у нашу корист у случају "Терекс",  а та средства се очекују већ у наредним данима", истакао је Стојановић.
 
На састанку је било ријечи и о неодговорном понашању појединих локалних фирми, које неоснованим жалбама блокирају процес јавних набавки, а тиме доводе у питање неометано функционисање Предузећа.
 
На састанку су договорени и конкретни кораци који ће бити предузети поводом блокаде јавних набавки, а у рјешавање овог проблема ће се укључити и Електропривреда Републике Српске. Његовим рјешавањем ће се стећи услови и за одвијање планског ремонта Термоелектране, који је планиран за септембар ове године.