Дом здравља Лопаре: Ускоро у функцији и гинеколошка амбуланта :: Semberija INFO ::

 

Дом здравља Лопаре: Ускоро у функцији и гинеколошка амбуланта


Дом здравља у пројекат енергетске ефикасности улаже 410. 000 КМ, а то подразумијева радове на реконструкцији два објекта ове здравствене установе. Укупна вриједност пројекта је 410.000 КМ, од којих 310.000 КМ улаже Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске, на чијем конкурсу је пројекат прошао, а општина Лопаре и Дом здравља по 50.000 КМ.

- Реконструишемо два објекта Дома здравља, како би се постигла енергетска ефикасност, чиме би се потпуно завршио процес у свим објектима ове здравствене установе. Овај пројекат подразумијева радове на крову, изолацији, фасади и прилагођавању мреже и система гријања у објектима, односно, уградњу два нова котла на пелет. Котлови су већ постављени и за који дан почињемо са пробом“,  рекао је директор Дома здравља др Желимиор Нешковић.



Оно што је такође битно истаћи је да од октобра са радом почиње и гинеколошка амбуланта, у чијем опремању су учествовали Дом здравља, уз помоћ општине Лопаре и њемачке хуманитарне организације АСБ.

- Од Министарства здравља и социјалне заштите смо добили рјешење, тако да ће  гинеколошка амбуланта бити друга служба коју смо увели у протекле двије године, а планирамо још двије службе у наредном периоду. Што се тиче гинеколошке амбуланте, ординираће гинеколог др Слађана Мијатовић Јовановић, а пред нама је задатак да набавимо и ултразвучну гинеколошку сонду и сонду за трбух, као и апарат за дијагностику срчане акције код беба“, рекао је др Нешковић и подсјетио да је у протеклом периоду урађено много значајног на инфраструктури.



- Реконструисали смо комплетну водоводну мрежу, у склопу неколико наших објеката у кругу Дома здравља, изграђен је љетниковац и реконструисан бунар што нам је омогућило сигурно водоснабдијевање установе“, подсјетио је др Нешковић.

Он је нагласио да ова локална заједница, па самим тим и Дом здравља, имају значајну подршку дијаспоре.

- Удружење Мајевичана у Швајцарској и Дом здравља, заједничким снагама смо набавили санитетско возило које је плаћено 33 000 КМ, од чега је Удружење Мајевичана донирало 17 000 КМ, а Дом здравља је уложио 16 000 КМ властитих средстава. Дијаспора је у више наврата учествовала и учествује у набаци опреме у нашу установа. Заједно смо набавили једно путничко возило, а претходно је и привредник и хуманиста Мирослав Којадиновић донирао једно санитеско возило. Свакако, ту је и много друге медицинске и друге опреме која је потребна за Дом здравља и подизање здравствене услуге на виши ниво“, рекао је Нешковић и додао да је у плану и набавка дигиталног рендген апарата како би био унапријеђен и рад Службе за радиологију.