Предузеће АД Град – Кванташка пијаца: Понуда добра, купци се постепено враћају :: Semberija INFO ::

 

Предузеће АД Град – Кванташка пијаца: Понуда добра, купци се постепено враћају


На бијељинској Кванташкој пијаци, која послује у оквиру предузећа „Град“, понуда поврћа и воћа за овај дио године уобичајена, могло би се рећи и задовољавајућа. Међутим, купаца има нешто више у раним јутарњим сатима, да би већ у првим пријеподневним сатима промет био сведен на минимум. Нема ни купаца из Сарајева и других градова у ФБиХ, који су некада чекали у реду са камионима на утовар.



Продавци поврћа и воћа кажу да у двадесетак година дугом вијеку Кванташке пијаце не памте лошију годину, када је промет робе у питању.

Радиша Деспотовић из Црњелова произвео је одличан млади кромпир. Нуди га по цијени од 1,10 фенига за килограм. 

„Производим још парадјз, лубенице, паприку рогу. Ово прољеће, осим пандемије вируса корона, необично је и по томе што је забиљежено изузетно хладно вријеме, поготово ноћу и у раним јутарњим сатима. Ниске температуре успоравају развој биљака у пластеницима и на отвореном“.

 Радиша каже да се од домаћег семберског поврћа на Кванташкој пијаци може купити рани краставац, по цијени од 1,5 КМ за килограм, рани купус, који кошта 25 пфенига по килограму, тиквице, млади лук.

„Промет је слаб, јер нема свадби и весеља, ресторани купују минималне количине воћа и поврћа. Када, с друге стране, знате и то да је радна снага све скупља, те да на њивама и у пластеницима нема довољно вриједних руку као некада, онда вам ситуација постаје пуно јаснија“, каже Радиша Деспотовић.

На Кванташкој пијаци могу се набавити изузетно квалитетне јагоде из Челића и Кораја, по три КМ за килограм, трешње из Србије, парадајз из Македоније, херцеговачки кромпир по цијени од 1,10 КМ за килограм.

Пандемија вируса корона озбиљно је уздрмала пољопривредне произвођаче у Семберији, али, ипак, већина њх каже да су оптимисти и да се само уздају у добро здравље. За све остало, уздају се, биће још добрих времена, како за произвођаче, тако и за купце воћа и поврћа.

Семберија инфо - Љ. Љубојавић
​Фото: Б. Милошевић