Фестивал „Знањем, пјесмом и игром кроз Семберију“: Одржано прво финално вече :: Semberija INFO ::

 

Фестивал „Знањем, пјесмом и игром кроз Семберију“: Одржано прво финално вече



Вечерас је у Центру за културу „Семберија“, уз присуство градоначелника Љубише Петровића, одржано прво финално вече обновљеног традиционалног фестивала „Знањем, пјесмом и игром кроз Семберију“.

Сретен Вучковић, предсједник Организационог одбора обновљеног Фестивала „Знањем, пјесмом и игром кроз Семберију“ каже да је интересовање за овај фестивал премашило сва очекивања организатора.

„Доживјели смо да поново видимо с колико интересовања, пажње и љубави становници Семберије учествују на овом фестивалу који има дугогодишњу, рекао бих и деценијску традицију. Овај фестивал је први пут организован 1967. године. Оно што нас охрабрује и подстиче, то је податак да међу учесницима и такмичарским екипама има велики број младих људи. На тај начин се народна традиција, култура, фолклор и пјесма преносе  на најмлађе нараштаје. Све то се љубоморно чува и његује као велико културно благо и насљеђе овог народа“, каже Вучковић. 



Зорана Лопандић, умјетнички руководилац КУД-а „Дворови“ каже да је ово изузетна културно - умјетничка манифестација која омогућава развијање сарадње међу младима у семберским селима.

„Задовољни смо досадашњим резултатима, знањем и умијећем које смо показали на позорници. Ушли смо у финале и то је за нас велики успјех. Најважније је учествовати, дружити се и забавити“, каже Зорана Лопандић.

Прве финалне вечери прилику да се представе имали су бројни инструменталисти и пјевачке групе. Друге фестивалске вечери, у петак, биће представљени најбољи фолклорни ансамбли. Стручни жири ће пажљиво оцјењивати сваки појединачни наступ, након чега ће бити проглашени побједници у свим категоријама.


Семберија Инфо - Љ. Љубојевић