ПАКЕТИ ЗА ДЈЕЦУ У РИЗИКУ :: Semberija INFO ::

 

ПАКЕТИ ЗА ДЈЕЦУ У РИЗИКУ


Представници Дјечијег вртића ,,Петар Пан“ посјетили су Дневни центар за дјецу у ризику, одјељење Центра за социјални рад Бијељина и уручили пакета за 25 породица дјеце која су доведена у изузетно тешке животне прилике.
 
У вртићу ,,Петар Пан“ кажу да је ова акција спроведена у склопу обиљежавања Дјечије недјеље.
 
-Прва седмица у октобру резервисана је за Дјечију недјељу коју ми у нашем вртићу традиционално обиљежавамо бројним активностима. Дјечија недјеља је прилика да се укаже на обавезу поштовања Конвенције УН-а о правима дјетета, али и прилика да се дјеца кроз игру едукују и анимирају. Вођени овогодишњим слоганом ,,Заједно можемо све“ дошли смо на идеју да током Дјечије недјеље угостимо дјецу која су из рањивих категорија. Тако су се наши вртићанци упознали са дјецом која припадају ризичним групама, па смо и на тај начин код њих развијали осјећај емпатије,“ каже директор Дјечијег вртића ,,Петар Пан“ Славиша Остојић.
 
 
Маја Тасовац, сувласница вртића ,,Петар Пан“, наводи да је прва њихова активност током овогодишње Дјечије недјеље била  да је свако дијете у вртић донијело по једну ствар, било коју, али да зна да је оно лично ту играчку или слаткиш поклонило за неко дијете које је у стању потребе. Од тако сакупљених ствари направили су један заједнички пакет који су доставили Дневном центру за дјецу у ризику.
 
-Након те акције родитељи малишана која похађају наш вртић су предложили да направимо већу хуманитарну акцију и то је резултирало са ових 25 пакета за 25 дјеце која су у Дневном центру, односно за њихове породице,“ прича Маја Тасовац додавши да су након консултација са особљем у Дневном центру одлучили да то буду основне животне намирнице и слаткиши.
 
У Дјечијем вртићу ,,Петар Пан“ неће стати само на овоме. Најављују већ за следећу седмицу донацију дидактичког материјала.
 
-Поред дидактичког материјала поклонићемо им и играчке. Наиме, наши васпитачи су креирали играчке које је фирма Мојић произвела и један сет играчака, а ријеч је о четири друштвене игре, поклонићемо Дневном центру, да и на тај начин дјеца у ризику овдје могу да проводе вријеме“, најављује Маја Тасовац.
 
 Захваљујући на овој вриједној донацији,  Невена Јовановић, руководилац Дневног центра за дјецу у ризику, каже да је помоћ достављена у праве руке и у право вријеме.
 
-Један број дјеце која живе на подручју нашег града налази се у изразито тешким животним приликама, а руководство вртића ,,Петар Пан“ и родитељи дјеце која похађају тај вртић упознали су се са дјецом у ризику из нашег Дневног центра, имају  увид у њихове стварне потребе и одлучили су да помогну“, каже Невена Јовановић подсјетивши да Дневни центар за дјецу у ризику представља сигурно мјесто за дјецу гдје се адекватно реагује на њихове проблеме. Овдје се савјетодавним, подржавајућим и едукативним приступом ради на превазилажењу трауматских и високо стресних животних искустава дјеце, као и њиховом оснаживању да постану активни субјекти у креирању свог живота.

Семберија инфо