Угљевик домаћин заједничком координационом састанку служби цивилне заштите регије Бијељина: Увијек на висини задатка! :: Semberija INFO ::

 

Угљевик домаћин заједничком координационом састанку служби цивилне заштите регије Бијељина: Увијек на висини задатка!


За Семберија инфо: Младен Василић

У општини Угљевик данас је одржан заједнички координациони састанак руководилаца служби цивилне заштите регије коју покрива Подручно одјељење цивилне заштите Бијељина-Републичка управа цивилне заштите Републике Српске.

У име домаћина, начелник Угљевика Василије Перић поздравио је присутне представнике из градова Бијељина и Зворник, те општина Братунац, Власеница, Лопаре, Милићи, Осмаци, Сребреница, Шековићи и Угљевик.

Перић је захвалио припадницима цивилне заштите и Ватрогасне јединице за све што чине као помоћ грађанима када је то потребно.



-Цивилна заштита изузетно је важна за све наше грађане. Увијек су припадници цивилне заштите и Ватрагасне јединице тамо гдје је то најнеопходније. Протекле године смо имали проблем са бујичним поплавама а такађе су припадници ових служби предано радили када је била и свињска куга-рекао је Перић.

Начелник подручног Одјељења цивилне заштите Бијељина Александра Малиновић рекла је да је на данашњем састанку разговарано о плановима који су усвојени у Влади Републике Српске а који су у обавези свих локалних заједница.

-Овакви састанци су корисни  за све оне превентивне, оперативне и постоперативне мјере које спроводимо у систему Цивилне заштите у Српској-додала је Малиновићева.

Она је додала да су данас усвојене анализе реализације задатака који произилазе из Плана активности у припреми и спровођењу мјера заштите и спасавања од шумских и других пожара на отвореном простору у Републици Српској у 2024. години.

-Усвојена је и мјера заштите и спасавања одбране од поплава у Републици Српској  као и мјера заштите и спасавања од земљотреса у Републици Српској за период 2024-2027. години и мјера заштите и спасавања од већих снијежних падавина и снијега у Републици Српској за период 2024-2027 годину-навела је Малиновићева.

На данашњем састанку усвојена је и имплементација Закона о заштити од пожара, дефинисање улоге и координације институција као и приједлог и планови заједничког дјеловања на успостављању функционалног система Ватрогасно-спасилачке службе на простору Републике Српске чији је акценат на ватрогасно спасилачке јединице у локалним заједницама, њихова структура рад и функционисање унутар система заштите.

Шеф одсјека за послове цивилне заштите општине Угљевик Александар Крстић рекао је да се данас разговарало о систему обавјештавања и узбуњивања у ванредним ситуацијама на подручју општина.

Крстић је навео да је било ријечи и о актуелним проблемима у области цивилне заштите и ватрогаства те моделима и мјерама за њихово превазилажење.