У СУСРЕТ СВЈЕТСКОМ ДАНУ СРЦА - ПРЕДАВАЊЕ ПРИМАРИЈУС ДР МИЛИЦЕ ЛОВРИЋ :: Semberija INFO ::

 

У СУСРЕТ СВЈЕТСКОМ ДАНУ СРЦА - ПРЕДАВАЊЕ ПРИМАРИЈУС ДР МИЛИЦЕ ЛОВРИЋ


У сусрет Свјетском дану срца, који се сваке године обиљежава 29. септембра, примаријус др Милица Ловрић, шеф Одсјека кардиологије у Болници „Свети врачеви“, одржала је едукативно предавање на тему „Кардиоваскуларне болести данас“.



-Кардиоваскуларна обољења су нажалост попримила димензије епидемије и поражавајућа је чињеница да годишње у свијету умире око 18 милиона, људи. Ове године Свјетски дан срца се обиљежава под слоганом “Кардиоваскуларно здравље за све”, што значи да морамо максимално обратити пажњу на свакодневне факторе ризика, на које можемо утицати. То су прије свега висок крвни притисак, шећерна болест, пушење, физичка неактивност, гојазност, те повишене масноће у крви. На ове факторе ризика можемо утицати промјеном начина живљења, јер на тај начин продужавамо своје здравље“, рекла је др Ловрић и нагласила да је срце једини орган који чујемо и осјетимо.

-Срце је први и посљедњи знак живота и то не смијемо занемарити. Ми смо као популација веома немарни према себи и најчешће реагујемо онда кад нам се деси здравствени проблем, а много тога можемо спријечити да нам се не деси. Један од примјера је пушење јер бројни пацијенти на молбе љекара да престану са овом пошасти, разним оправдањима одговарају да то не могу учинити, а кад се деси да постану пацијенти коронарне јединице, то чине без поговора. Ово је показатељ да морамо сами себе више поштовати и да можемо на много тога превентивно дјеловати“, рекла је др Ловрић и апеловала на грађане који су пушачи да престану пушити.



-Такође,апелујем на грађане да врше редовну контролу крвног притиска, шећера у крви, редукују килажу и да појачају физичку активност са што више шетања. Потребно је да повремено, без обзира што не осјећамо конкретне тегобе, посјетимо љекара, урадимо контролни преглед и лабораторијске анализе са освртом на липидни статус, бар једном годишње. Особе које већ имају генетске предиспозиције за кардиоваскиларна обољења потребно је обавезно да посјете љекара, без обзира што немају симптоматологију, а акценат је на све који имају симптоме, да се обавезно што прије јаве љекару“, рекла је др Ловрић. Предавање је одржано у препуној конгресној сали Хотела „Дрина“.

(Семберија инфо)