Традиционално сјечење бадњака у Великој Обарској :: Semberija INFO ::

 

Традиционално сјечење бадњака у Великој Обарској


И ове године у Великој Обарској код Бијељине организовано је традиционално сјечење бадњака.

Протонамјесник Предраг Гаврић, који обавља службу у овој парохији, каже да прославу најрадоснијег хришћанског празника, Божића, карактерише сјеча и паљење бадњака.

’’Сјечење бадњака организовали смо са нашим парохијанима. Желимо на овај начин да сачувамо и наше старе српске обичаје, који су красили наше претке, са жељом да млади то пренесу и на наше потомке. Нека Божић донесе мир у срца свих људи, са стиховима анђеоске пјесме коју су анђели пјевали над Витлејемском пећином, гдје се родио наш Господ Исус Христос, да слава буде Богу на висинама, на земљи мир, а међу људима добра воља“, истакао је протонамјесник Гаврић, зажеливши својим парохијанима и свим људима добре воље здравље, љубав и свако добро.
Душан Николић, предсједник Црквеног одбора цркве у Великој Обарској честитао је Туциндан, Бадње вече и Божић свим православним вјерницима, зажеливши да га проведу у здрављу, срећи и весељу.
Сјечење бадњака у засеоку Буџак протекло је у веселој атмосфери, уз припремљено окрепљење  пићем и посним залогајем, онако како у селу добрих домаћина и приличи и како традиција налаже, рекао је Станислав Ђукић организатор овогодишње традиционалне сјече бадњака у Великој Обарској.

Ове године бадњак је сјекао Миле Љубојевић.

Izvor: desavanjaubijeljini.com