Градски штаб за ванредне ситуације Бијељине: Ако се не уозбиљимо постаћемо велико жариште вируса :: Semberija INFO ::

 

Градски штаб за ванредне ситуације Бијељине: Ако се не уозбиљимо постаћемо велико жариште вируса


Епидемиолошка ситуација на подручју Бијељине је веома озбиљна, јер је значајно повећан број број особа позитивних на вирус корона, закључак је Штаба за ванредне ситуације Града Бијељина.

- За разлику од прва четири мјесеца, када је на подручју Бијељине било 23 позитивних на вирус корона, данас, 20. јула имамо активних 183. За само седам протеклих дана од 225 тестираних, њих 45 је позитивно на вирус корона“, рекао је командант Штаба и градоначелник Мићо Мићић. Он је нагласио да је ово аларм за предузимање оштријих мјера.

- Свјесни смо да људи морају радити, да морају радити и угоститељски објекти, да се људи морају кретати, али морамо се уозбиљити и схватити ситуацију крајње озбиљно. Поштоваћемо све досадашње мјере Републичког штаба, а Градски штаб све мјере продужава за још 15 дана. Једна од мјера Градског штаба, а која се продужава је и мјера забране музике уживо, а одлучили смо да грађани на отвореном, уколико нису на дистанци од два метра, обавезно носе маске. Донијели смо и одлуку да, угоститељски објекти који два пута буду кажњени због непоштовања мјера, трећи пут ће бити затворени“, рекао је Мићић. Он је рекао да је тренутно велики проблем, непоштовање кућног карантина од стране особа које су позитивне на вирус корона.

- Контрола ће бити појачана, а то ће проводити Комунална полиција, Полицијска управа Бијељина, као и локална и републичка инспекција. Молим  све грађане да ситуацију схватимо озбиљно и водимо рачуна о свом здрављу. Посебно молим младе људе да воде рачуна, јер смо свједоци да је све већи број и младих који су у великом здравственом проблему“, рекао је Мићић.

Вршилац дужности директора Болнице Златко Максимовић је нагласио да је ситуација озбиљна и да је стање у Болници и Ковид болници веома тешко.

- Ковид болница је попуњена са 70 посто капацитета, а на данашњи дан, 20. јул, имамо 27 пацијената. Један пацијент средње животне доби преминуо је, а ријеч је о особи која је имала коморбидитете. У Ковид болници имамо још 23 пацијента са пнеумонијом и већина их је са тежом клиничком сликом. Један пацијент је на респиратору, а два на инвазивној механичкој потпори са великим дозама кисеоника. На класичној кисеоничкој потпори је 17 пацијената“, рекао је др Максимовић.

Он је нагласио да ће са својим тимом у Болничком штабу, али у сарадњи са Градским и Републичким штабом, дати све од себе да што мање људи дође у ситуацију да буду пацијенти.

- Ако Ковид болница буде пуна, онда смо у великом проблему. Крећемо у проширење Ковид болнице, а у циљу што ефикасније борбе против вируса корона и стављања епидемилошке ситуације под контролу, данас, 20. јјула, из УКЦ Бања Лука, дошли су начелник Клинике интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ, примаријус професор Пеђа Ковачевић и начелница Клинике за инфективне болести УКЦ, проф. др Антонија Верхаз“, рекао је др Максимовић.

Апел свим грађанима упутила је инфектолог др Александра Радојчић.

- Молим грађане да заиста озбиљно схвате ситуацију у којој се налазимо. Вирус који је био у марту и априлу и мају, дјеловао је благо у односу на овај сада, гдје се догађа да се у року од дана развије обострана пнеумонија, а за три дана пацијент заврши у болници, или на респиратору. Молим вас да користите мјере личне заштите, маска, дистанца, прање и дезинфекција руку и све оно што свакодневно понављамо, како бисмо избјегли потенцијалну катастрофу. Ако се не будемо придржавали мјера, постаћемо велико жариште и нећемо моћи помоћи свим суграђанима који буду имали клиничку слику“, поручила је др Радојчић.

​Семберија инфо - О. Стјепановић