Агенција за посредовање при запошљавању “Cargo to EU”: Нјемачки послодавци траже све струке и занимања :: Semberija INFO ::

 

Агенција за посредовање при запошљавању “Cargo to EU”: Нјемачки послодавци траже све струке и занимања


Светлана Гаруновић, власница Агенције за посредовање при запошљавању “Cargo To EU”, коју је у августу ове године регистровала у Бијељини, каже да од 2009. године борави у Њемачкој, у Франкфурту, гдје је студирала и завршила грађевински факултет.
“Након завршетка факултета, почела сам радити у грађевинској фирми у околини Франкфурта и још увијек сам њихов радник. Овдје сам отворила ову агенцију да бих свом послодавцу, али и другим фирмама у Њемачкој, а тренутно сарађујем са 22 њемачке фирме, омогућила да дођу до добрих и квалификованих радника у свим дјелатностима, од грађевине, саобраћаја, услуга. Њемачки послодавци траже зидаре, тесаре, армираче, помоћне раднике, вариоце, медицински кадар, угоститеље, возаче. Нема струке која тамо не може да прође. У БиХ се дуго чека на њемачку визу. У прошлој години на подручју Србије и БиХ око 500.000 људи је аплицирало за њемачку визу.  Као пословођа у њемачкој фирми прије двије године сам се суочила са проблемом недостатка радне снаге. Тада сам и одлучила да региструјем агенцију за посредовање при запошљавању”.


 
Светлана Гаруновић каже да су радници са Балкана изузетно цијењени у Њемачкој.
“Радник на грађевини у Њемачкој може зарадити од 1.400 до 1.800 еура нето. Можда то не изгледа велики новац, али ћете га сигурно наплатити. Можете платитзи режијске трошкове, стан И комуналије, храну, а можете и уштедјети за одмор. Можете купити нови аутомобиле и имати новац за његово одржавање. Оно што зарадите, сигурно ћете наплатити. И овдје млади људи раде истим темпом, а зарађују пет до осам пута мање. Код Нијемаца је све испрограмирано. Наши људи који оду тамо да раде, још увијек “живе у мислима у Босни”, а све прерачунавају у маркама”. Не могу да се привикну, да рачунају у еурима и то их пуно спутава”, каже Светлана Гаруновић.  
Она истиче  да њена агенција нуди, практично, само контакт и спаја заинтересоване незапослене раднике са подручја БиХ са  њиховим будућим потенцијалним послодавцима. Све остало, било да је у питању провјера познавања језика, познавања заната или занимања, смјештај и све друго, заинтересовани радник ће рјешавати у договору са будућим послодавцем.  Сједиште Агенције “Cargo To EU” налази се у Улици незнаних јунака 69 Б.  
 
Љ.Љ.