ЋОРИЋ: Градња аутопута од Београда до Бањалуке тече по плану :: Semberija INFO ::

 

ЋОРИЋ: Градња аутопута од Београда до Бањалуке тече по плану


Foto: Glas Srpske
- Градња аутопута од Београда до Бањалуке тече по плану, а неимари су највише одмакли на изградњи дионице од Раче до Бијељине у коју је до сада уложено близу 83 милиона марака.

Вршилац дужности директора “Аутопутева РС” Недељко Ћорић потврдио је да се изградња аутопута Београд - Бањалука, који је дио будућег аутопута Београда - Сарајево - Београд, одвија у складу са планираном динамиком.

Овај пројекат кроз Републику Српску подијељен је на три дионице, а тренутно неимари активно раде на траси од Раче до Бијељине. Тај посао повјерен је конзорцијуму који чини лакташки “Интеграл инжењеринг” те “Србијааутопут” из Београда и Институт за грађевинарство “ИГ” из Бањалуке.

- Та дионица, која је дуга 20 километара, једно је од активнијих градилишта аутопутева у Републици Српској. У протеклих 16 мјесеци на комплетној дужини трасе урађено је подтло и први слој насипа, док је на три километра будућег аутопута урађен и други слој насипа. Поред тога, припремљено је подтло и први слој насипа на два километра будуће петље Бијељина сјевер са пратећим рампама - казао је “Гласу Српске” Ћорић.

Нагласио је да је у све радове на тој дионици до сада издвојено 82,85 милиона марака те подсјетио да поменути пројекат заједно финансирају владе Српске и Србије. Са друге стране Дрине, односно из Србије до сада је дозначено 19,50 милиона марака за поменуту дионицу. 

- Градња дионице од Раче до Бијељине, на којој су припремни радови почели још у септембру 2022. године, иде према зацртаном плану, а извођачи имају рок од три године да заврше посао - поручио је Ћорић.

“Аутопутеви РС” су спровели и међународни поступак јавне набавке услуга пројектовања и изградње и на преосталим дионицама поменутог аутопута од Београда до Бањалуке, односно на правцима  Брчко - Бијељина.

- Посао на изградњи тих дионица повјерен је реномираним кинеским компанијама, које су у самом врху листе најбољих грађевинских фирми. Кинеска фирма, која ће градити дионицу од Вукосавља ка Брчком, већ је започела припремне радове и изградила дио кампа за смјештај радника који ће бити ангажовани на овом послу, а интензивнији радови очекују се у току године - поручио је Ћорић.

Нагласио је да ће и дионицу од Брчког до Бијељине такође градити кинеска фирма, а тренутно су за реализацију тог пројекта у току преговори о финансијском дијелу уговора, али и активности везане за израду пројектно планске документације.

Траса кроз Брчко

Када је ријеч о траси кроз Брчко “Аутопутеви РС” су уговорили изградњу дионица Вукосавље - Брчко и Брчко - Бијељина, односно до границе са Дистриктом.

- “Аутопутеви” и “Аутоцесте ФБиХ” у сталном су контакту са надлежнима у Дистрикту, који још усаглашавају трасу кроз саму територију Брчког, као и остале законске и подзаконске акте, неопходне за почетак реализације пројекта изградње аутопута на том дијелу  - казао је Недељко Ћорић.

(Глас Српске)