Брчко: У подручној школи на Прутачама отворена учионица за припремну наставу :: Semberija INFO ::

 

Брчко: У подручној школи на Прутачама отворена учионица за припремну наставу


Извор: Влада Брчко дистрикта БиХ

Градоначелник Брчко дистрикта Босне и Херцеговине прим. др Зијад Нишић присуствовао је отварању учионице за припремну наставу у ЈУ Деветој основној школи Маоча, подручно одјељење Прутаче.

Учионица за припремну наставу  је отворена у оквиру пројекта „Активна инклузија Рома у образовни систем Брчко дистрикта БиХ“, који имплементира Развојно-гарантни фонд Брчко дистрикта БиХ, а финансира Савјет Европе кроз програм ROMACTED II.



За ову учионицу издвојено је 15.000 евра. Опремљена је новим намјештајем, дидактичким материјалом, техничком опремом, а поред тога извршена је и реконструкција санитарних чворова.

„Босна и Хереговина је на Међународном самиту у пољском граду Познању потписала Декларацију о социоекономској интеграцији Рома. Тиме се обавезала да ће у наредних пет година запослити 25% Рома, да ће стопа похађања наставе бити 90% и да ће 95% Рома бити здравствено осигурано. Ови циљеви нису постигнути. Опремање учионице у школи у насељу Прутаче која је финансирана средствима Европске уније је најава акционог свеобухватног плана квалитетнијег образовања, запошљавања, социјалне и здравствене заштите ромске популације. Влада Брчко дистрикта  БиХ ће снажно подржавати социоекономску инклузију Рома који у овој локалној заједници чине 3% укупног становништва“, казао је градоначелник Нишић.

Фасилитатор на пројекту „ROMACTED“ Дерво Сејдић се овом приликом захвалио представницима власти на препознавању потенцијала овог пројекта.



Отварању су присуствовали и шеф Одјељења за образовање Зоран Булатовић, шеф Одјељења за стручне и административне послове Сенад Туфекчић, заступници у Скупштини Брчко дистрикта БиХ Мејра Шечић, Мехмедалија Карамујић, Алија Дењагић, као и представници Савјета Европе и ОЕБС-а.

Након отварања учионице, обишли су и породицу Османовић чија је кућа недавно изгорјела у пожару.