Филм „Свети Сава” у Бијељини :: Semberija INFO ::

 

Филм „Свети Сава” у Бијељини


Пројекција документарног филма „Свети Сава - Руска боја на српској застави” Анжелике Кареткине биће уприличена у суботу, 03. фебруара од 19 часова у Етно селу „Станишићи“ - свечани салон „Москва“. Филм, снимљен у продукцији руског државног православног телевизијског канала ,,СПАС”, посвећен је првом Архиепископу Српске православне цркве и српском просветитељу Светом Сави.

Филм приказује мјеста које је Свети Сава посјећивао: древне манастире и планинску испосницу у којој се молио. У филму се појављују Милош Биковић и његов брат – архимандрит Михаил (Биковић), Милош Ковић, историчар, професор на Филозофском факултету у Београду, виши савјетник Руског дома, истраживач на Катедри за савремену историју централне и југоисточне Европе на Институту за словенска истраживања Руске академије наука Георгиј Енгелгардт, свештенство Српске православне цркве.

Ово филмско дјело наишло је на изузетан пријем у Русији и на Балкану, те добило позитивне критике јавности. Генерални продуцент филма је Борис Корчевников, глумац и телевизијски водитељ, генерални директор канала ,,СПАС”.

Организатор премијере овог филма у Бијељини је Удружење грађана Српско-руска заједница „Завет“. Улаз је бесплатан.