БОЛНИЦА “СВЕТИ ВРАЧЕВИ”: ЕВРОПСКА НЕДЈЕЉА ПРЕВЕНЦИЈЕ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ :: Semberija INFO ::

 

БОЛНИЦА “СВЕТИ ВРАЧЕВИ”: ЕВРОПСКА НЕДЈЕЉА ПРЕВЕНЦИЈЕ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ


Европска недјеља превенције рака грлића материце обиљежава се од 22. до 28. јануара у циљу унапређења ставова и информисања о раку грлића материце и о начинима превенције.

Основна порука је да је рак грлића материце малигна болест која се може спријечити. „Заједно против рака грлића материце” је слоган 18. Европске недјеље и изабран је у намјери да подстакне на размишљање о репродуктивном здрављу и коришћењу мјера примарне превенције (вакцинација против ХПВ) и секундарне превенције (рано откривање рака грлића материце).

Рак грлића материце је злоћудна болест која се јавља када дође до промјена на ћелијама грлића и оне почну да расту неконтролисано.

Обично је потребно много година да се ћелије, које су промијењене разбију у злоћудне ћелије и рак. Рани симптоми рака грлића материце су неспецифични и обично нису уочљиви. Понекад се не примијете све док рак не доспије у касну фазу.

Узнепрадовале стадијуме карционома грлића материце прати неправилно крварење, крварење између два менструална циклуса, током или након сексуалног односа, неуобичајен вагинални исцједак и болови у доњем дијелу стомака. Редовна контрола код гинеколога је начин да се све промјене на грлићу материце открију на вријеме и спријечи њихова прогресија у малигну болест.