Коначно се рјешава проблем водоснабдијевања у Дистрикту: Потписан уговор о зајму за изградњу транспортног цјевовода :: Semberija INFO ::

 

Коначно се рјешава проблем водоснабдијевања у Дистрикту: Потписан уговор о зајму за изградњу транспортног цјевовода


  Извор: Влада Брчко дистрикта БиХ

​У просторијама Европске банке за обнову и развој у Сарајеву 14. децембра 2023. године потписан је Уговор о измјенама и допунама Пројектног уговора за повећање кредитног финансирања за 6,5 милиона еура за транспортни цјевовод чији су потписници градоначелник Брчко дистрикта Босне и Херцеговине прим. др. Зијад Нишић, директор ЈП „Комунално Брчко“ Кемал Атић и директорица Уреда Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) у Сарајеву Мануела Наессл. Такођер, уз ова средства осигурано је и 625.000 еура у гранту. Један се односи на бољи финансијски оперативни учинак овог пројекта, док се други односи на Акциони план за Зелени град.

Градоначелник Нишић истакао је да укупна вриједност пројекта за транспортни цјевовод износи 13 милиона еура.

„Каматна стопа износи 2%, а период отплате петнаест година са граце периодом од три године. Тиме ће се осигурати дугорочно, квалитетно и редовно водоснабдијевање грађана Дистрикта. У овој фази рјешава се водоснабдијевање градске зоне, насеља Поточари, Грчица и Доње Дубравице, а из транспортног цјевовода ће се обезбиједити вода и за остали дио Дистрикта.  Овај пројекат је други по вриједности у области водоснабдијевања, након фабрике воде. Цјевовод је неопходан и за потребе индустријске зоне као великог потрошача воде“, казао је Нишић нагласивши да је приоритет ове владе промјена свих азбестних цијеви водоводне мреже у Дистрикту.

Шеф Одјељења за комуналне послове Мајазудин Вехабовић казао је да овај транспортни цјевовод може пропустити минимално 190 л/сец те додао да очекује да пројекат буде реализован у предвиђеном року од годину дана.

Координатор Владе Брчко дистрикта БиХ при Вијећу министара БиХ Мирослав Гаврић изразио је задовољство јер је ова власт успјела у кратком року урадити све што је неопходно како би се кредитно задужење реализовало.

„Нека истраживања говоре да је ово један од најбрже одобрених пројеката Европске банке за обнову и развој”, казао је Гаврић те додао да ЕБРД рачуна на Брчко дистрикт БиХ када су у питању и други пројекти, првенствено пројекат Зелена агенда.

Потписивању овог уговора прошле седмице присуствовали су и шеф Одјељења за просторно планирање и имовинскоправне односе Сувад Машић, помоћник координатора у Уреду координатора Брчко дистрикта БиХ при Вијећу министара Сања Алатовић, виши банкар у ЕБРД-у Јосип Полић те члан тима ЕБРД-а Селма Жига.