НА СКРИНИНГУ ТРБУШНЕ АОРТЕ ОТКРИВЕНО 12 АНЕУРИЗМИ :: Semberija INFO ::

 

НА СКРИНИНГУ ТРБУШНЕ АОРТЕ ОТКРИВЕНО 12 АНЕУРИЗМИ


У оквиру превентивне акције раног откривања анеуризме трбушне аорте, која је организована од 5. до 15. децембра 2023. године у бијељинској болници, обављено је 485 скрининг ултразвучних прегледа трбушне аорте, при чему је  откривено 12 анеуризми (проширења).

„Откривене анеуризме тренутно захтијевају праћење“, рекао је др Немања Јанковић, специјалиста опште хирургије и субспецијалиста васкуларне хирургије. Он је нагласио да анеуризма трбушне аорте, током година, постепено напредује без симптома, шири се и може доћи до пуцања односно
руптуре.

“Према процјенама,  око 80 одсто болесника не преживи пуцање – руптуре аорте, те многи не стигну до болнице. Ове године смо имали неколико хитних операција анеуризме и биле су успјешне. Недавно смо увели И елективне процедуре за  операције анеуризме трбушне аорте чиме смо комплетирали све услуге из области васкуларне хирургије у Републици Српској”, нагласио је др Јанковић, који је и помоћник директора бијељинске болнице.



Оперативно лијечење благовремено откривене анеризме трбушне аорте носи ризике мање од 5 % због чега је наглашена важност правовременог откривања ове болести.. Предност је у томе што се анеруизма трбушне аорте може открити једним лаким, брзим и безболним прегледом помоћу ултразвука, који траје 5 до 10 минута ако се изводи циљано у склопу скрининга.

Неке земље Европске уније увеле су национални скрининг програм чиме су значајно смањиле руптуре, али и смртност од ове болести. Десетодневни скрининг анеуризме трбушне аорте у бијељинској болници обављали су радиолози др Мирјана Шарчевић и др Јелена Марић, ангиологy др Биљана Радуловић и васкуларни хирурзи др Јовица Видовић, др Немања Јанковић и проф. др Златко Максимовић.