Акција за будућност наше дјеце: Гдје год нађеш згодно мјесто ту дрво посади :: Semberija INFO ::

 

Акција за будућност наше дјеце: Гдје год нађеш згодно мјесто ту дрво посади



У складу са стратешким опредјељењем да до 2030. године Бијељина постане
ГРАД БУДУЋНОСТИ, Градска управа Града Бијељина је у току 2021. године започела дугогорочну кампању под слоганом „green BijeljINa“ која има за циљ озелењавање града и урбаних подручја како би се створили предуслови за одрживи еколошки развој.


 
Удружење грађана „Прва европска зелена ренесанса“, Бијељина од свог оснивaња, почетком 2019. године, па до данас бави се проблемима очувања и заштите животне средине.


 
У оквиру овогодишњег пројекта Удружења, Зелени талас – „гдје год нађеш згодно мјесто ту дрво посади“ - за будућност наше дјеце, одржана  је практична радионица о значају шума и заустављања даљег крчење шума као кључне компоненте у борби против климатских промјена гдје су пратеће активности радионице биле сађење садница дрвећа у основним школама (око 50-ак комада  јапанске трешње, брезе, липе, платана и неколико стабала ружа стаблашица):
 
  1. ОШ „ Меша Селимовић“, из Јање, Подручно одјељење Глоговац
  2. ОШ „ Кнез Иво од Семберије“, из Бијељине, Подручно одјељење Љељенча
  3. ОШ „ Стефан Немања“, из Горњег Драгаљевца, Подручно одјељење Средњи Драгаљевац

 
Удружење је набавило и донијело саднице и чланови и активисти удружења дошли су на наведене локације, гдје су се окупили и мјештани, као и ученици школа код којих је вршена садња, сваки пут по нешто више од 20 људи, оба пола и различите старосне доби, који су заједно са дјецом засадили дрвеће.


 
Поред чланова удружења ПЕЗ Ренесанса Бијељина, највећи допринос су дали и ученици школа заједно са својим наставним особљем. Уз дјечији осмијех и разговоре све акције су протекле у предивној атмосфери.


 
Пројектом је, у овом дијелу, било предвиђено да се:
- допринесе јачању еколошке свијести становништва, да би сви заједно водили рачуна о здравој и чистој животној средини и природи
- изврши  утицај на свијест становништва о значају шума у спречаванју климатских промјена и промовише одрживо управљање шумама као и потреба да се заустави даље крчење шума.
- засади  50 аутохтоних садница дрвећа на предвиђеним локацијама
- подигне  свијест о значају грађанског активизма и волонтеризма као стила еколошког начина живота'', прецизира предсједник Удружења грађана ПЕЗ ренесанса Бијељина Јован Тешић.