БИЈЕЉИНА ЈОШ ЈЕДНОМ ПОКАЗАЛА ДА „ЗАЈЕДНО МОЖЕМО СВЕ, БАШ СВЕ!“ :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА ЈОШ ЈЕДНОМ ПОКАЗАЛА ДА „ЗАЈЕДНО МОЖЕМО СВЕ, БАШ СВЕ!“


Бијељина је обиљежила 3. децембар – Дан особа са инвалидитетом инклузивном манифестацијом „Заједно можемо све, баш све!“, која је подразумијевала је разнолик програм који су дјеца која имају потешкоће у развоју и дјеца типичног развоја извела за своје другаре, родитеље и пријатеље. Ова манифестација плод је сарадње два логопеда – Мелите Марковић и Јелене Тешић и два психолога – Иване Шегрт Бороја и Славене Рајић, које су одлучиле изаћи из оквира стандардног обиљежавања Дана особа са инвалидитетом, и помоћи дјеци да припреме програм који ће сами извести и показати свима колико знају и колико могу.


 
Организацију ове манифестације подржао је  Град Бијељина, а приредби је присуствовао и градоначеник Љубиша Петровић, који се овом приликом захвалио дјечици која су припремила богат програм, али и организаторкама без чијег труда и напорног рада не би било могуће одржати ову манифестацију.

Мелита Марковић, је овом приликом рекла како су бројне позитивне реакције услиједиле прошле године након манифестације „Заједно можемо све, баш све“.
 
-Дјеца са потешкоћама у развоју као да су невидљива у друштву, а када им се укаже прилика они покажу шта могу и одушеве све. Сврха оваквих манифестација и јесте скретање пажње друштва, јачање инклузије и зато желимо да ова манифестација прерасте у традицију, казала је Марковић.



Једна од најснажнијих порука ове вечери била је да када се јави болест или стање код дијетета то није ружан сан из кога се човјек може пробудити ако довољно јако зажмури. Склањање погледа од својих и проблема других људи није рјешење већ додатни проблем, с тога да бисмо били хумано друштво сви људи требају бити загледани једни у друге очима пуним подршке и љубави.
 
-Задовољна сам одзивом родитеља који су нам повјерили своју дјецу да их припремамо. Било је ту и смијеха и суза, али у припремању ове манифестације смо заиста сви заједно уживали - рекла је Шегрт Бороја.
 
Према ријечима магистра Јелене Тешић, број дјеце са потешкоћама се нажалост временом повећава, а један од највећих узрочника њихових проблема је чињеница да им закони нису наклоњени, па су зато родитељи стално у раскораку и некој трци са законом да би свом дјетету обезбиједили што боље услове живота.


 
-Кључна порука друштву једа свим особама са инвалидитетом, без обзира на њихову старосну доб, треба само мало више емпатије, мало више подршке да би могли много тога да постигну. Свака особа са инвалидитетом има очувану страну своје личности са којом на адекватан начин може да допринесе друштвеној заједници што ће вечерашња манифестација и показати – поручила је Рајић.

Велики аплаузи, смијех, али и сузе многобројне публике пропратиле су ову емотивну приредбу и њен врло богат садржај, а гледаоци су након тога изашли из велике сале Центра за културу „Семберија“ освјештени, надахнути и спремни дати свој допринос инклузији свих људи у друштво.

Градска управа Града Бијељина