Почела прва „Школа аритмије“ у Бијељини :: Semberija INFO ::

 

Почела прва „Школа аритмије“ у Бијељини


У Бијељини се данас у Етно селу „Станишићи“ одржава прва „Школа аритмије“ у организацији Удружења кардиолога Републике Српске и фармацеутске компаније „Алкалоид“ . На овом стручном скупу учествују еминентни стручњаци са подручја Републике Српске и Федерације БиХ и говориће о аритмијама које представљају поремећаје срчаног ритма.

Примаријус др Милица Ловрић, предсједница Удружења кардиолога РС је истакла да је „Школа аритмије“ значајна из разлога јер статистике указују да су кардиоваскуларне болести у порасту у свим цивилизованим земљама, те да аритмије настају као посљедице различитих патолошких стања и одговорне су за велики број хоспитализација и нажалост смртних исхода.

-Аритмије настају као посљедице поремећаја у стварању срчаног ритма и поремећаја провођења срчаног ритма. Наравно, дуги низ година окосницу лијечења аритмије су чинили лијекови , али захваљујући савременој медицини која је изњедрила нове транскатетерске технике, односно примјену радиофрекфентне аблације и криоенергије можемо ријешити многе аритмије што је заиста велико задовољство кардиолога. Међутим и поред великог успјеха које нуде аблацијске технике, она представља инвазивну методу која захтјева посебан одабир пацијената и управо то селектовање обавља кардиолог – аритмолог. Можемо се похвалити да се бијељинска болница придружила Центру за аритмије у Бања Луци,који је до сада био једини, те да се сада и у Бијељини раде нефармаколошке технике лијечења аритмије“, појаснила је Ловрићева.



Професор др Златко Максимовић, директор ЈЗУ Болница „Свети врачеви“ Бијељина, истакао је да Болница „Свети врачеви“ напредује у лијечењу аритмија, те да постају водећи центар у БиХ што се тиче лијечења аритмија.

-Бијељинска болница је посљедњих година доста напредовала у лијечењу аритмија и овом приликом подсјетићу да завршавамо потребне процедуре за изградњу још једне ангио сале. Сасвим је извјесно да ће у року од пар мјесеци Бијељина добити још једну ангио салу, која ће првенствено служити за електрофизиологију, а то су процедуре које се баве лијечењем аритмија. Већ имамо набављен 3Д мапинг систем, што је било неопходно да се електофизиолога може радити и који имају само највећи центри у окружењу. Са позиције директора и даље ћу улагати у ову област, с обзиром да су кардиоваскуларне болести најчешћа обољења на нашем подручју“, нагласио је Максимовић.

Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите РС истакао је да је бијељинска болница направила регионални замах када је у питању електрофизиологија.



-Бијељинска болница је у пуном капацитету прихватила стратегију Министарства здравља  и социјалне заштите РС која се огледа у томе да смо дали могућност свакој од болница да на секундарном нивоу здравствене заштите изаберу један сегмент и да се у том сегмету развија. Електрофизиологија стварно напредује овдје у Бијељини и представставља један регионални замах када говоримо о систему здравства у РС.  Медицина напредује несмањеном жестином и ми морамо да будемо у току свега тога. Опрема и простор су само једно, а оно што је најважније су људи“, рекао је Шеранић и похвалио континуирани рад Удружења кардиолога РС.

Семберија инфо