Музеј Семберије: Изложба таписерија и цртежа „Нит“ :: Semberija INFO ::

 

Музеј Семберије: Изложба таписерија и цртежа „Нит“


У Музеју Семберије вечерас је свечано отворен први дио изложбе таписерија и цртежа „Нит“ ауторке Катарине Аћимовић, побједнице прошлогодишњег Бијенала.

Изложба “Нит” посвећена је посебној особи у Катаринином животу , њеној мајци. Она је истакла да кроз серију радова различитим техникама ( уље на платну, акварел,оловке и вез) говори о својој мајци,односно о њеним рукама када везе.



-Инспирација овом темом вуче коријење из мог дјетињства, а дјетињства се сјећам кроз руке моје мајке и баке,које су увијек нешто плеле и везле . Касније сам схватила да су кроз конац, плетиво и платно преносиле своју личну енергију и креативност. Тако су од једне нити настајале њихове рукотворине. Почевши да сликам руке моје мајке, спонтано сам почела И да их везем.Жељела сам да проширим ликовни медиј, односно да пронађем начин како да осликам мени блиске форме и да матерјиал који користим, буде у складу са емоцијом којом имам према тим рукама”,рекла је ауторка ове изложбе.

Катарина Аћимовић је поред самосталних имала и десетак колективних изложби на којима је представила свој рад. Освајала бројне награде, међу којима је и награда Музеја савремене умјетности Републике Српске.



Други дио ове изложбе вечерас је приказан у просторијама Галерије Центра за културу, у сарадњи са Тањом Поповић.

Семберија инфо