Одржана показна вјежба за дјеловање у катастрофама „Бијељина 2023“ :: Semberija INFO ::

 

Одржана показна вјежба за дјеловање у катастрофама „Бијељина 2023“


С циљем провјере спремности екипа и опреме за дјеловање у случају природних несрећа и катастрофа, Црвени крст Републике Српске организовао је данас у Бијељини показну вјежбу вишенамјенских теренских јединица (ВТЈ) за дјеловање у катастрофама под називом „Бијељина 2023“.

У вјежби су учествовале три вишенамјенске теренске јединице из Бијељине, Зворника и Добоја (са по 14 чланова), припадници Градског штаба Цивилне заштите Бијељина – јединица за спашавање на води и под водом (осам чланова), екипа Хитне медицинске помоћи Дома здравља Бијељина (три члана), екипа Територијалне ватрогасно-спасилачке бригаде Бијељина (пет чланова) те волонтери (десет чланова) и запослено особље Црвеног крста Републике Српске (пет чланова).



-Дуго времена заговарам став да на Црвени крст не бисмо требали гледати искључиво као на социјалну установу чији се задатак своди на помоћ социјално најугроженијим категоријама становништва кроз подјелу хране, огријева и осталих потрепштина за живот. Црвени крст је организација која може друштву понудити много више, нарочито у превентивном дјеловању кроз рад са дјецом предшколског и школског узраста али и са осталим генерацијама у друштву.  Данас смо овдје представили само дио потенцијала нашег Црвеног крста, да бисмо показали како, заједно са колегама из других институција, можемо успјешно примјенити стечена знања и вјештине. Све у корист безбједности наших грађана“, изјавио је Александар Савић, секретар Градске организације Црвеног крста Бијељина.

Сценарио вјежбе је предвиђао спашавање и пружање прве помоћи настрадалом становништву на подручју угроженом поплавама, даље збрињавање и упућивање повријеђених на болничко лијечење, организовање смјештаја, исхране за неповријеђене и пружање психо-социјалне подршке угроженом становништву, као и рад Службе тражења ЦК РС.



-Један од програмских циљева Црвеног крста Републике Српске јесте припрема и одговор на катастрофе гдје овакве вјежбе користимо за анализу стања наших јединица, њихове спремности и опремљености за дјеловање у критичним случајевима. Данас смо приказали спремност вишенамјенских теренских јединица са подручја Бијељине, Зворника и Добоја кроз њихово дјеловање у домену пружања прве помоћи, психо-социјалне подршке унесрећенима, рада службе за тражење и обнављање породичних веза, измјештање односно евакуацију становништва са угроженог подручја те дистрибуцију хране и осталих непрехрамбених производа потребних за свакодневни живот у ванредним околностима. Ми желимо да развијамо Црвени крст на бази потреба заједнице на начин да у кризним моментима, заједнички и координисано дјелујемо са осталим институцијама друштва које као главни задатак свога дјеловања имају заштиту и спашавање живота и имовине наших грађана“, рекао је Рајко Лазић, генерални секретар Црвеног крста Републике Српске.