Конгрес о гојазности од 17. до 19. новембра у Бијељини: Гдје смо и гдје желимо бити :: Semberija INFO ::

 

Конгрес о гојазности од 17. до 19. новембра у Бијељини: Гдје смо и гдје желимо бити


У просторијама ЈЗУ Болница „Свети врачеви“ данас је одржана конфереција за медије поводом најаве трећег БиХ Конгреса о гојазности са међународним учешћем под називом „Гдје смо и гдје желимо бити“. Конгрес ће се одржати од 17. до 19. новембра 2023. године у Бијељини у Етно селу Станишићи,  у организацији ЈЗУ Болница “Свети врачеви” Бијељина и Удружења “Друштво за дебљину” у БиХ.  Покровитељ Конгреса је Министарство здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске.

Професор др Фуад Пашић, предсједник Удружења „Друштво за дебљину“, као и предсједједник Научног одбора конгреса рекао је да се Конгрес о гојазности одржава трећи пут, те да га заједно организују ЈЗУ „Свети врачеви“ Бијељина и државно Удружење „Друштво за дебљину“ у БиХ.

-На Конгресу покушаћемо да мултидисциплинарно и мултидимензионо сагледамо проблем који је пошаст на нивоу свјетске популације, а препоруке Свјетске здравствене организације, нажалост нису више усмјерене у правцу да се гојазност побиједи, него да се бар застави тај тренд који је изузетно неповољан. Својим ангажманом, БиХ, РС и ФБиХ желе да кроз своје дјелатнике и људе који осјећају тај проблем да дају допринос борби против гојазности. Веома је важно рећи да ћемо на једном мјесту, на мултидисциплинарном конгресу спојити размишљања и знања најбољих ендокринолога, гастроентеролога, педијатара, хирурга, нутрициониста која ће се преклопити... На једном мјесту покушаћемо дати најквалитетније информације како борбу против гојазности учинити што конзистентнијом и да резултати у лијечењу буду што бољи. Предавачи на конгресу ће бити најбољи дјелатници у проблематици гојазности из Србије, Хрватске, Турске и из оба ентитета БиХ који ће говорити о проблемима гојазности. Овај конгрес примарно је усмјерен ка породичним љекарима , а његове поруке за разлику од других конгреса су такве да велика клиничка и болничка знања која обично постоје у лијечењу дијелом дислоцирана од примарне здравствене заштите“, истакао је Пашић и додао да је БиХ по броју претиле дјеце и одраслих становника међу првих пет на свијету.



МиланТодоровић, потпредсједник Удружења „Друштво за дебљину“ БиХ и начелник Одјељења за хируршке гране Болнице „Свети врачеви“ Бијељина, истакао је да ће Конгрес о гојазности имати велики значај из разлога јер ће се здравствени радници едуковати да препознају гојазне особе, као и да им понуде даље рјешење.

-Једни од предавача на конгресу биће декан Медицинског факултета у Бањалуци, професор Шкрбић, као и декан Медицинског фаултета у Фочи, професор Бокоњић, те очекујемо да ћемо стећи огромна знања.  Што се тиче гојазности у БиХ можемо рећи да је то на неки начин табу тема.  На конгресу ћемо се фокусирати  на породичну медицину, да њима као првој и примарној здравственој заштити дамо неке смјернице и упуства како они да препознају људе који су под ризиком од гојазности и да дају даља упуства коме да се обрате и како да се боре са тим“, закључио је др Тодоровић.

Семберија инфо