УДРУЖЕЊЕ ЖЕНА ОБОЉЕЛИХ ОД КАРЦИНОМА ДОЈКЕ “ГЕА” И БИБЛИОТЕКА “ФИЛИП ВИШЊИЋ”: СТРУЧНО ПРЕДАВАЊЕ “ПРЕВЕНТИВА-НАЈБОЉИ ЛИЈЕК” :: Semberija INFO ::

 

УДРУЖЕЊЕ ЖЕНА ОБОЉЕЛИХ ОД КАРЦИНОМА ДОЈКЕ “ГЕА” И БИБЛИОТЕКА “ФИЛИП ВИШЊИЋ”: СТРУЧНО ПРЕДАВАЊЕ “ПРЕВЕНТИВА-НАЈБОЉИ ЛИЈЕК”


Foto: Semberija info
Удружење жена обољелих од карцинома дојке “Геа” и библиотека “Филип Вишњић”, организовали су стручно предавање  “Превентива-најбољи лијек”, а предавачи су били онколог др Биљана Марјановић, гинеколози др Бојан Стевић и др Миомира Бркић, радиолози, др Јела Алексић и др Јелена Марић, као и психолог Хелена Вулетић. Уводну ријеч имали су професор др Златко Максимовић, директор Болнице “Свети врачеви” и примаријус др Даијела Ђукин, директор Дома здравља, а обоје су истакли значај превентивних прегледа, са посебниим акцентом кад је у питању карцином дојке. Проф. др Максимовић је подсјетио на већ давну 2008. годину, кад су на иницијативу Удружења “Геа”, покренуте активности око набавке покретног мамографа.



-То је и учињено почетком 2009. године,  а то је иначе био и први мобилни мамограф у нашој држави. Удружење постоји већ двије деценије и не могу, а да не подсјетим на труд и рад Гордане Ступар, Ђује Пејић и ево данас, Сање  Дринић. Као човјек и као директор Болнице, пружаћу им подршку у раду, као и свих претходних година”, рекао је Максимовић. Прим. Др Ђукин истакла је да је Дом здравља управо и посвећен превенцији, а поводом 24. октобра, Дана борбе против карцинома дојке, подсјетила је да је су организовали и бесплатне превентивне мамографске прегледе.



-Морам нагласити да женска популација, већ послије двадесете године живота, треба да уради самопреглед, а наравно, ту су здравствени радници на услузи да реагују. Карцином дојке је веома заступљен и нажалост, односи многе животе. Борба против карцинома дојке је зајдничка и у том смислу апелујем на женску попуацију да озбиљно схвате савјете љекара, а ми смо ту за њих и уз њих”, рекла др Ђукин. Гинеколог др Бојан Стевић указао је на значај превенције и истакао да је карцином дојке изљечив у 99 одсто случајева, уколико се открије на вријеме.

-То је број један карцином у женској популацији који, нажалост, односи велики број живота. Смртност од ове опаке болести је велика зато што се жене јављају у већ одмаклим стадијумима болести, стога апелујемо на превентивним прегледима, како би се болест открила на вријеме и започело лијечење”, рекао је др Стевић. Онколог, др Биљана Марјановић нагласила је да је октобар мјесец кад се посебно скреће пажња на велики број обољелих од карцинома дојке, да се пробуди свијест о значају превенције, раног откривања и правовременог лијечења обољелих особа”, рекла је др Марјановић. Предсједница Удружења “Геа” Сања Дринић, рекла је да је октобар мјесец кад се највише говори о овој болести, мјесец кад се обиљежава Дан борбе против карцинома дојке.



-Сматрам д у сваком мјесецу треба да ставимо акценат на ово обољење и апелујемо са превентивним прегледима. Предавање које смо организовали са нашим докторима није важно само за обољеле жене, него и да се здраве жене информишу о ризицима, симптомима, о преветиви како би више рачуна водиле о свом здрављу. Основ здравља и успјешног лијечења је превентиве, а посебно кад знамо да је статистика поражавајућа”, рекла је Дринићева и захвалила се љекарима Болнице и Дома здравља што су увијек уз њих..

(Семберија инфо)