Болница „Свети врачеви“ - Едукативно-рекреативни камп за дјецу обољелу од дијабетеса :: Semberija INFO ::

 

Болница „Свети врачеви“ - Едукативно-рекреативни камп за дјецу обољелу од дијабетеса



Петоро дјеце који се лијече од дијабетеса су у пратњи педијатра ендокринолога прим. др Драженке Суботић и главне сестре Одјељења за педијатрију Маре Тошић из ЈЗУ Болница “Свети Врачеви” отпутовали у Теслић, гдје бораве на 16. по реду љетном едукативно – рекреативном кампу “Школа живота 2023”. Камп је намијењен дјеци из цијеле Републике Српске обољелој од дијабетеса.

Велико разумијевање и подршку за одлазак у камп здравствени радници бијељинске болнице добили су од менаџмента који је одобрио превоз за дјецу и боравак у љетњем кампу како би имали најбољу могућу здравствену заштиту и едукацију. Ово је добра прилика да дјеца виде и схвате да нису у овоме сама, да постоје и друга дјеца која су се суочила са истим здравственим проблемом. Да лакше прихвате ово стање а с друге стране добра је прилика да добију неку врсту едукације.



Сарадња са докторком Драженком Суботић је одлична. Стално нам је доступна. Зовемо је често и након радног времена, у касне сате и увијек је ту да нас умири и да савјет, истичу родитељи групе дјеце који су отпутовали у Теслић. Дјеца из цијеле Републике Српске ће под контролом љекара ендокринолога и медицинских сестара имати прилику да уче и утврђују вјештине и знања (мјерење гликемије, давање инсулина, корекције високих и ниских вриједности гликемије) неопходна за успјешно самолијечење и самоконтролу дијабетеса, чиме се припремају за самосталан живот. Теоретски дио програма се састоји у савладавању структуриране Accu-chek едукације о правилној исхрани, рачунању угљикохидрата и утицају физичке активности на ниво гликемије.

​Боравак у кампу обухвата и забавне, спортске и културне активности. Крајњи циљ овог кампа је психосоцијална интеграција дјеце обољеле од шећерне болести и њихова едукација у вјештинама самобриге, самоконтроле и самолијечења а крајњи циљ јесте припрема дјеце обољеле од шећерне болести за самосталан живот и едуковање о свим важним елементима своје болести. Дјеца се у камповима уче тимском раду, доношењу одлука, преузимању одговорности, развоју креативних вјештина, градњи независности и самопоуздања, развијању социјалних односа те их се учи како се носити с њима.