НЕНАД ЈЕВТИЋ ВИШЕ ОД СТОТИНУ ПУТА ДАРИВАО КРВ: Човјек који спашава људске животе :: Semberija INFO ::

 

НЕНАД ЈЕВТИЋ ВИШЕ ОД СТОТИНУ ПУТА ДАРИВАО КРВ: Човјек који спашава људске животе



Захваљујући дариваној крви Ненада Јевтића спашени су многи животи. Овај велики хуманоста, каже, да воли да помаже људима. 

Даривање крви подразумијева добровољан чин појединаца приликом ког се прикупља одређена количина драгоцјене течности која живот значи у сврху лијечења других појединаца. Једна доза крви може спасiти чак три живота, а редовно даривање са собом носи добробит првенствено за оне који чекају капљицу која живот значи, али и за даваоце који се након тога осјећају психички, али и физички боље.

Шездесетчетворогодишњи Ненад Јевтић, родом из Тузле, али стицајем животних  околности сада живи у семберском селу Велика Обарска. Даривао је крв више од стотину пута. За њега, као и за друге добровољне даваоце крви овај хумани чин постао је саставни дио живота. Захваљујући њему, али и многим другим добровољним даваоцима крви, спашени су многи животи, јер крв је лијек који нема замјену.



-Даривање крви за мене представља највећи чин хуманости, јер ја сам првенствено хуман човјек и волим да помажем. Први пут сам даривао крв као осамнаестогодишњак, односно 1978. године у Тузли. До сада се у књижицама води да сам 126 пута даривао крв. Као млад био сам учесник и на радним акцијама, волим да помажем и није важно на који начин“, прецизирао је за „Семберија инфо“ Ненад Јевтић.

Овом хуманом човјеку за највећи чин хуманости, а поводом Свјетског дана добровољних давалаца крви у Бијељини уручено  је признање за даривања крви више од 100 пута. На наше питање колико му значи плакета коју је добио, овај хумани и скромни човјек нам је одговорио да је он добитник великог броја плакета, одликовања, захвалница, те да му и ова плакета, свакако, веома значи, те да ће му остати као успомена.

-Рачунао сам по књижицама и дошао сам до бројке 65, односно од своје осамнаесте  године до сада даривао сам 65 литара крви. То уопште није мало. Нажалост, због здравствених проблема више нећу моћи даривати крв. Иако више нисам у могућности да дарујем крв, овим путем апеловао бих на младе да бар једном годишње дарују крв. Када би сви тако поступили, крви би било довољно за све којима је она потребна и на тај начин би спасили велики број живота“, закључио је за портал ,,Семберија инфо’’ хуманитарац без премца, Ненад Јевтић.


Семберија инфо