Због афричке куге свиња од сутра ванредна ситуација на подручју града :: Semberija INFO ::

 

Због афричке куге свиња од сутра ванредна ситуација на подручју града


Закључно са јучерашњим даном, деветим јулом, у Семберији је еутаназирано 2.400 свиња, а тренутно се врши еутаназија на фарми која броји око 900 свиња.  Са око три хиљаде свиња које ће бити еуатаназиране са данашњим даном, штета од афричке куге свиња у Бијељини већ износи више од миллион Км, изјавио је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић на данашњој конференцији за штампу у згради Градске управе.

 Петровић је најавио да ће од сутра (уторак, 11. јул ) прогласити ванредну ситуацију на територији Града Бијељина због појаве свињске афричке куге, а у складу са чланом 23. Закона о заштити и спасавању, а у вези члана 95. истог закона.

Градоначелник Петровић је истакао да се Локални кризни центар у Бијељини максимално ангажовао на провођењу законом прописаних мјера на сузбијању афричке куге свиња.

“Након првог позитивног налаза, формирали смо локални кризни центар са проширеним бројем чланова и донијели смо низ мјера које се односе на набавку материјално - техничких средстава, ангажовали смо људство и механизацију. Локални кризни центар набавио је 750 литара  дезинфекционих средстава, пет тона хидрант креча, 240 спужви за дезинфекционе баријере. Добили смо 619 заштитних одијела од Цивилне заштите, а набавили смо још око хиљаду заштитних одијела. У датим околностима урадили смо све што смо могли. У сарадњи са Ловачким удружењем вршен је и санитарни одстрел дивљих свиња. Сви узорци су били негативни. Због тога тврдим да је афричка куга свиња увезена у Семберију. Имамо одређена сазнања која ћемо у међувремену комплетирати.  Дан прије проглашења епидемије афричке куге свиња ми смо на надлежне адресе упутили дописе да нам одговоре, на којим граничним прелазима, када и гдје и у којој количини су вршени увози свиња из иностранства”, изјавио је градоначелник Петровић, нагласивши да је афричка куга свиња, након Драгаљевца, Чађавице и Магнојевића откривена и на фарми у Велином Селу, гдје је извршена еутаназија тридесетак свиња.

Петровић је истакао да је до сада постављено петнаест дезинфекционих баријера на улазима у неколико села, те да ће бити припремљено још 150 дезинфекционих баријера.

“Фармери очекују обештећења за угинуле свиње, али, још увијек немају информацију када ће до тога доћи. У наредним данима настављамо постављање дезинфекционих баријера. Желимо апсолутно покрити подручје свих мјесних заједница у Семберији. Тражили смо од надлежних да се дио лабораторије пресели у Бијељину ради бржег утврђивања налаза. Тражили смо, исто тако, да се изврши интервентни откуп  товљеника, јер је процијењено да на подручју Семберије има око 20.000 товљеника”, изјавио је градоначелник Петровић.

(Семберија Инфо)