У општини Угљевик нема афричке куге свиња: Предузете све мјере и активности спречавања ове заразе :: Semberija INFO ::

 

У општини Угљевик нема афричке куге свиња: Предузете све мјере и активности спречавања ове заразе


У општини Угљевик нема потврђен случај заразе афричке куге свиња, рекла је помоћник министра пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске за ветеринарство Драгана Окљеша.

Она је данас заједно са директором Ветеринарског института Републике Српске “Др Васо Бутозан” Драганом Кнежевићем посјетила општину Угљевик и састала се са локалним кризним центрум за контролу афричке куге свиња.

-Апелујемо на појачане превентивне активности, те примјену биосигурносних мјера од самих фармера који треба да ограниче кретање животиња по својим фармама, да обезбједе дезинфекционе баријере, да затворе животиње у објекте како би спријечили било какве контакте са дивљим свињама-упозорила је Окљеша.

Она је оцијенила да је у општини Угљевик локални кризни центар предузео све активности у складу са прописима и мјерама спречавања ове заразе.

-Позната је локација,  која би се, у случају потребе користила за закопавање угинулих животиња, обезбјеђен је превозник као и механизација за копање ако би било појаве афричке куге свиња-рекла је Окљеша.

Полицијска станица Угљевик, подсјетила је Окљеша, појачала је своје активности на терену као и да су  имали успјешне акције у којима су заустављали камионе које превозе животиње које су транспортоване из заражених подручја.

Начелник Угљевика Василије Перић рекао је да локални кризни центар за контролу афричке куге свиња урадио одређене планске активности како би се спријечила ова зараза на подручју ове подмајевичке општине.

-Ако би дошло до заразе, онда је важно да се угинуле животиње на квалитетан начин и у складу са стандардима транспортују и укопају на већ одређеној локацији како се не би ширила зараза-закључио је Перић.