БИЈЕЉИНСКА БОЛНИЦА: Ендоскопске процедуре у лијечењу уролошких каменаца и сарадња са врхунским уролозима-онколозима :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНСКА БОЛНИЦА: Ендоскопске процедуре у лијечењу уролошких каменаца и сарадња са врхунским уролозима-онколозима


Сваки трећи пацијент који се јави на уролошки преглед у бијељинску болницу има проблем са каменом у уринарном систему, тврде уролози из ове здравствене установе. Набавком опреме и сарадњом са стручњацима са Војномедицинске академије (ВМА) из Београда, менаџмент ЈЗУ Болница „Свети Врачеви“ Бијељина омогућио је нову процедуру у лијечењу калкулоза, ендоскопску литотрипсију.

„До прије годину дана у нашој установи нисмо имали могућност адекватног лијечења калкулоза уринарног система. Све се сводило на смиривање тегоба и укључивање медицинске експулзивне терапије (МЕТ) која се примјењује код мањих каменаца, за које се очекује спонтани излазак из мокраћног система”, каже специјалиста урологије из бијељинске болнице др Љубинко Петковић.

Др Петковић истиче да су захваљујући менаџменту бијељинске болнице, на челу са проф.др Златком Максимовићем, препознате потребе пацијената, као и мотивација наших љекара за усавршавање, те је од прошле године уведена нова процедура ендоскопска литотрипсија.

“У могућности смо да лијечимо камен у мокраћној бешици и унутар мокраћних канала, односно, уретера ендоскопском процедуром. План је да до краја године набавимо ендоскопски сет флексибилних уретеро – реноскопа са којима ћемо бити у могућности да рјешавамо одређени проценат калкулозе унутар бубрежних чашица. Тиме би заокружили лијечење пацијената са калкулозом у нашој установи за око 90 одсто”,изјавио је уролог др Петковић.

За сада се ендоскопска литотрипсија у Болници “Свети Врачеви” Бијељина изводи помоћу семиригидног уретерореноскопа најновије генерације. Овај уређај омогућава улазак у мокраћну бешику и мокраћне канале кроз природне отворе, без хируршког реза. За разбијање камена користи се ласерски извор енергије, што даје много боље резултате у односу на пнеуматску литотрипсију, тврде бијељински уролози.

У ЈЗУ Болница “Свети Врачеви” Бијељина запослена су три уролога: др Драган Живановић, начелник Одсјека за урологију на Одјељењу за хируршке гране, др Перо Миловановић и др Љубинко Петковић. Тренутно се на специјализацији из урологије налази др Момир Петковић чијим повратком ће се појачати уролошки тим бијељинске болнице.