ИМПУЛС - Почетак реализације пројекта "НИТИ КОЈЕ ПОВЕЗУЈУ" :: Semberija INFO ::

 

ИМПУЛС - Почетак реализације пројекта "НИТИ КОЈЕ ПОВЕЗУЈУ"


,,Импулс'' почиње реализацију још једног важног пројекта у Бијељини, а који укључује жене са инвалидитетом, чланове породица особа са инвалидитетом и све оне који желе да његују и чувају традицију и културу регије Бијељина.

Удружење жена са инвалидитетом ,,Импулс“ у партнерству са ЈУ Музеј Семберије, уз финансијску подршку Града Бијељина у износу од 3.800,00КМ, почиње реализацију пројекта ,,Нити које повезују“.
 
Пројекат има за циљ да се развојем и афирмацијом креативних могућности и способности дјевојака и жена са инвалидитетом, породица у којима живе особе са инвалидитетом, жене које имају жељу да његују културу и традицију регије Бијељина унаприједи њихов економски и социјални квалитет живљења и осигура равноправно укључивање у културни живот заједнице.
 
Током пројекта учеснице пројекта ће у Центру "ПУЛС" којим управља Удружење "Импулс", који је у потпуности просторно и функционално прилагођен, уз стручну подршку ангажованих едукатора проћи обуку у плетењу и везу, учити израђивати плетене и везене предмете, бити оспособљене и радно ангажоване у плетењу и везу, укључене  у редовне културне манифестације и очување културног насљеђа регије.

Кроз партнерство са ЈУ Музеј Семберије као установом која брине, чува и његује од заборава цјелокупно културно насљеђе регије кориснице пројекта добиће прилику да се уз стручно вођење кустоса музеја упознају са етнолошком збирком музеја, свим аспектима важним за културно насљеђе, важност њеног очувања и богаћења са посебним акцентом на рукотворине  и мотиве који датирају у прошлости. Све то ће значајно помоћи учесницама пројекта да знају да цијене и његују културу и традицију, да је примјењују у садашњем времену, да израђују својим рукама радове са додатном употребном вриједности.

Као резултат сарадње са Градом Бијељина и партнерства са ЈУ Музеј Семберије на крају ће у оквиру редовних културних дешавања у галерији музеја бити уприличена за ширу јавност заједничка изложба Музеја Семберије и „Импулса“ на којој ће бити представљен дио етнолошке збирке музеја и рукотворина из прошлости и рукотворине израђене у "Импулсу" са посебним акцентом на плетене и везене радове корисница пројекта.
Контакт особа: Тања Милинковић, извршна директорица.