Градско гробље Пучиле: Одата почаст српским борцима погинулим на Бањ брду :: Semberija INFO ::

 

Градско гробље Пучиле: Одата почаст српским борцима погинулим на Бањ брду


Паљењем свијећа и полагањем вијенаца, испред споменика на Градском гробљу Пучиле, одата је почаст борцима који су погинули на Бањ брду 21. априла 1993. године. Потпуковник Боривоје Ђокић, ратни командант Првог пјешадијског батаљона Друге мајевичке бригаде, подсјетио је да су тог дана, прије 30 година, погинула 33 војника,  32 теже рањена, а десет заробљених.

-Погинули су на српској земљи, бранећи свој народ. Данас имамо Републику Српску, одбранили смо своје, а на надлежним институцијама је да воде рачуна о породицама погинулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаним борцима”, рекао је Ђокић. Кћерка погинулог Славка Симеуновића, Данијела, истакла је да је данашњи дан за њу исти као и онај прије 30 година када је изгубила оца.



-Имала сам седам година, а сестра десет мјесеци, када смо изгубиле оца који је имао 35 година. Све протекле године, а тако и настављамо,  оживљавамо сјећања и причамо о  оцу и његовим погинулим саборцима”, рекла је Данијела додавши да јој је жао што и толико година послије ратних страдања, постоји одређен број дјеце погинулих бораца који нису запослени и што још увијек има породица погинулих бораца које нису стамбено збринуте. Предсједник БОРС-е Радан Остојић истакао је да је споменик погинулим борцима на Пучилама симбол слободе, али и страдања људи тузланске регије.

-Одајемо почаст погинулим борцима који су живот дали за стварање Републике Српске и наша је обавеза да његујемо успомену на њих и чувамо Републику Српску”, рекао је Остојић. Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић одао је почаст борцима који су погинули на Бањ брду.



-У темеље Републике Српске, бранећи свој народ, уткали су оно највриједније, своје животе. Ово српски народ никад не смије заборавити, а исто тако, морамо све чинити да сачувамо мир и да учимо наредне генерације колико је важно живјети у миру и слободи”, рекао је Петровић.

Семберија инфо