У БИЈЕЉИНИ СЕ ОДРЖАВА МЕЂУНАРОДНИ СИМПОЗИЈУМ ГИНЕКОЛОГА :: Semberija INFO ::

 

У БИЈЕЉИНИ СЕ ОДРЖАВА МЕЂУНАРОДНИ СИМПОЗИЈУМ ГИНЕКОЛОГА


Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске др Ален Шеранић свечано је вечерас отворио Симпозијум гинеколога са међународним учешћем који се у организацији Удружења гинеколога и опстретичара Републике Српске одржава у наредна два дана у Бијељини у етно селу Станишићи.
 
Обраћајући се присутнима, министар Шеранић је истакао да је међународни Симпозијум добра прилика да се размјене искуства и прикажу одређене добре праксе из региона и Европе, које има и Српска, истичући значај увођења вакцинације против хуманог папиллома вируса.
 

„Надам се да ћемо са вакцинацијом против ХПВ инфекције и увођењем квалитетног скрининг програма омогућити елиминацију карцинома грлића материце у будућности. Грађани имају право да сумњају, али ми немамо право да сумњамо о било каквој вакцини када разговарамо са грађанима“, рекао је Шеранић присутнима, наводећи да је симпозијум одлична прилика да се, уколико постоје, разјасне све дилеме у вези примјене вакцине против ХПВ инфекција.
 
Директор Болнице „Свети Врачеви“ проф.др Златко Максимовић је у свом обраћању изразио задовољство што је Бијељина домаћин једног тако значајног стручног скупа.


 
„Улагање у знање је инвестиција која се увијек исплати. Сигуран сам да ће, захваљујући добрим организационим способностима професорке Весне Ећим Злојутро, а уз подршку нашег министарства здравља, овај научни скуп у току наредних дана имати успјешне резултате, а све у циљу већег степена задовољства корисника наших услуга“, рекао је Максимовић присутнима. Својим стручним радовима на Симпозијуму представиће се љекари и сестре Болнице „Свети Врачеви“.
 
Предсједница Удружења гинеколога и опстетричара Републике Српске и начелница Клинике за гинекологију и акушерство УКЦ Републике Српске проф. др Весна Ећим Злојутро рекла је да Симпозијум има мултидисциплинарни приступ проблему инфекција у трудноћи, наводећи да су међу 370 учесника присутни гинеколози, педијатри, инфектолози, микробиолози и клинички фармаколози.


 
„Инфекције у медицини данас су велики проблем због честе злоупотребе антибиотика и све присутније резистенције бактерија на антибиотике. Али и непрепозната и недовољно лијечена инфекција може да доведе до великих проблема, како због саме труднице, тако и због њеног новорођенчета. Наш циљ ј да у наредна два дана кроз различите приступе дођемо до закључка када и како дијагностиковати инфекцију и када укључити терапију, изјавила је Ећим Злојутро.

На симпозијуму са међународним учешћем под називом "Инфекције у трудноћи" учествују еминентни стручњаци/гинеколози са клиника из Беча, Бањалуке,Тузле, Мостара, Београда, Новог Сада и Ниша.