Нова премијера Градског позоришта „Семберија“: „МИЛА, ГЛУМИЦА У НЕМИЛОСТИ“ :: Semberija INFO ::

 

Нова премијера Градског позоришта „Семберија“: „МИЛА, ГЛУМИЦА У НЕМИЛОСТИ“


Из Градског позоришта „Семберија“ стиже нам најава нове премијере.

У питању је „МИЛА, ГЛУМИЦА У НЕМИЛОСТИ“ по тексту и у режији Миливоја Млађеновића.

Ова дуодрама рађена је по мотивима монодраме „Мила“ Косте Трифковића, а сем Вање Кртолине у насловној улози, у овој представи игра и Душан Ранковић. За кореографије и избор музике била је задужена гошћа из Ниша Даница Ничић, а сонгове је компоновао Игор Кајмаковић.

Коста Трифковић се као позоришни аутор појавио 1870. године. Као позоришног писца одликовала га је вјештина стварања радње, динамичне, ведре, забавне; комедије интриге одговарале су укусу тадашње публике, односно грађанске средине којој је и сам припадао, те су муњевито освојиле позоришну сцену. У њима је сликао своје савременике – српско новосадско грађанско друштво.

„Мила, шаљива игра у једном чину, настала је према изворном тексту Карла Аугуста Гернера „Erste Gastrolle des Freulein Veilchenduft oder theatralische Studien“, а драматизовао ју је и „посрбио“ Коста Трифковић. Ми смо ту монодраму проширили и адаптирали, хтијући да од ње направимо мали омаж нашој позоришној историји, етици и естетици, истовремено отварајући и проблеме савременог позоришта. Наш комад “Мила, глумица у немилости“ је посвета оним глумцима и управницима позоришта који још увек одолевају својим делом у свету непрестане сурове манипулације, безобзирне игноранције, безмерног лицемерја и (не)прикривеног насиља“, рекао нам је Миливоје Млађеновић, аутор и редитељ представе.

Премијера је заказана за уторак 18. априла у 20 часова, а прва реприза је у сриједу 19. априла у 20 часова.