ПРЕД ОДБОРНИЦИМА ИНФОРМАЦИЈА О СТАЊУ У МЈЕСНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА :: Semberija INFO ::

 

ПРЕД ОДБОРНИЦИМА ИНФОРМАЦИЈА О СТАЊУ У МЈЕСНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА


На данашњој сједници Скупштине Града Бијељина наћиће се и Информација о раду мјесних заједница и стању и кориштењу објеката мјесних заједница на подручју Града Бијељина коју је припремио Одсјек за послове мјесних заједница Градске управе Града Бијељина. Предметна Информација обухвата све оне активности и послове из дјелокруга надлежности Одсјека за послове мјесних заједница Градске управе Града Бијељина који су реализовани у 2022. години.

Тако се у Информацији истиче да на подручју Града Бијељина егзистира 70 мјесних заједница од којих је 13 на урбаном а 57 на руралном подручју Града Бијељина. Сеоске мјесне заједнице највећу пажњу и активности испољавају на изградњи и одржавању комуналне инфраструктуре. Када је у питању комунална инфраструктура, свака мјесна заједница према својим потребама и стању на терену жели да ријеши питање путне мреже, водоводне мреже, нисконапонске мреже, јавне расвјете, школских и спортских објеката, објеката које користе мјесне заједнице, проширења мјесних гробаља, као и других питања од значаја и интереса за грађане у мјесним заједницама.



Када су у питању некатегорисани путеви потешкоће у сеоским мјесним заједницама односе се на њихово одржавање, заштиту од узурпације, затрпавања путних јарака или њиховог неодржавања, појава зарастања живице уз некатегорисане путеве која утиче на смањену прегледност ових путева чиме је угрожена и сама безбједност учесника у саобраћају. Из Одсјека за послове мјесних заједница Градске управе Града Бијељина предлажу издвајање већег износа средстава у буџету Града Бијељина за одржавање некатегорисаних путева. Такође сматрају да је потребно, у сарадњи са мјесним заједницама урадити програм одржавања некатегорисаних путева, минималних потребних количина шљунка за њихово одржавање, као и одредити приоритетне некатегорисане путне правце који су од значаја за мјесне заједнице.



Велики проблем на подручју сеоских мјесних заједница представља питање управљања мјесним гробљима. Скупштина Града Бијељина формирала је ЈКП „Градско гробље“ које би требало управљати гробљима, међутим, то је за сада случај само у односу на један мањи број мјесних гробаља. ЈКП „Градско гробље“ би, у наредном периоду требало преузети и остала мјесна гробља у сеоским мјесним заједницама јер је стање у мјесним гробљима у већини случајева потпуно неуређено. Поред тога, поједине мјесне заједнице имају потребу рјешавања проширења постојећих мјесних гробаља, као што је случај у мјесним заједницама: Обријеж, Бродац, Нови, Батковић и насељено мјесто Тријешница, стоји у Информацији Одсјека за послове мјесних заједница Градске управе Града Бијељина.

Истакнут је још један дугогодишњи проблем. На подручју сеоских мјесних заједница већ дуже вријеме је присутна појава стварања дивљих депонија комуналног отпада, најчешће на локалитетима напуштених шљункара, водотокова (канали), путних канала, итд.



-Одсјек за послове мјесних заједница предлаже да се у планираним средствима Одјељења за стамбено комуналне послове и заштиту животне средине, обезбједи њихово санирање, односно уклањање, те предлаже да Комунална полиција врши чешћи надзор депонија као и контролу одвоза отпада како би се спријечило даље ширење или настанак нових дивљих депонија. Постављање видео надзора за надгледање јавних површина на којима се налазе дивље депоније ће такође смањити њихово ширење. Такође, предлажемо да се скупштинском одлуком или на неки други начин ријеши питање депоновања грађевинског и пољопривредног отпада (фолија, остаци амбалаже од пестицида и ђубрива) у сеоским мјесним заједницама“, стоји у Информацији коју су из Одсјека за послове мјесних заједница Градске управе Града Бијељина упутили Скупштини Града Бијељина.



Одборници Скупштине Града Бијељина упознати су и са радовимо који су током прошле године вршени на објектима који припадају мјесним заједницама на подручју Бијељине. Наиме, на подручју Града Бијељина постоји 74 објекта (домови културе и ткз. читаонице) која користе мјесне заједнице или удружења грађана на подручју мјесне заједнице. Већина тих објеката, у складу са законом о преносу права друштвене својине на јединицу локалне самоуправе („Службени Гласник Републике Српске” број: 70/06) укњижен је у корист Општине Бијељина, осим у случајевима гдје нису ријешени имовинско-правни односи.



Постоје домови културе у сеоским мјесним заједницама који су руинирани и представљају опасност за грађане мјесних заједница. Домови културе у мјесним заједницама Међаши, Загони и Мала Обарска су у јако лошем стању те је потребно њихово рушење, док у мјесним заједницама Суво Поље, Доња Чађавица, Доња Буковица и Модран постоји могућност реновирање објекта уколико постоје новчана средства.