БРЧКО: Одговор на гостовање госпође Душке Јуришић :: Semberija INFO ::

 

БРЧКО: Одговор на гостовање госпође Душке Јуришић


У наставку писмо упућено као реакција на гостовање госпође Душке Јуришић, замјенице министра за људска права и избјеглице у Савјету министара БиХ, у емисији „Пресинг“ на Н1 ТВ.

Поштована госпођо Јуришић,

Ваше гостовање у емисији „Пресинг“ на Н1 БиХ код уваженог водитеља Амира Зукића о Брчко дистрикту БиХ изазвала је пажњу само због чињенице што сте изнијели више нетачних информација помињући наш град у негативном контексту.

 Као дугогодишњи новинар, а сада замјеница министра за људска права и избјеглице у Савјету министара БиХ требали бисте бити упознати да се приликом организовања било каквих манифестација прави ПРОТОКОЛ тог догађаја, који представља један веома озбиљан и одговоран посао и ОКВИР којег се морају придржавати домаћини и гости како би цијели догађај протекао у најбољем реду.

Прављењу протокола поводом 23. годишњице Брчко дистрикта БиХ надлежни у Брчком су приступили веома озбиљно и одговорно. У позивницама које смо послали на више стотина адреса широм БиХ те на адресе свих амбасада и међународних организација које дјелују у БиХ јасно стоји да се долазак на Свечану академију заказану за 8. март треба потврдити до 1. марта 2023. године. Ту обавезу надлежни из Кабинета предсједавајућег Предсједништва БиХ господина Дениса Бећиревића нису испоштовали. Они су долазак његовог савјетника господина Џихановића на Свечану академију најавили тек 7. марта 2023. године у 10 часова.

Такође, вјерујем да Вам је познато да су по протоколарним правилима предсједници влада и министри из ентитетских и кантоналних влада по хијерархији послова које обављају значајнији функционери од савјетника било којег нивоа власти. То је наш протокол испоштовао те су предсједник Владе Тузланског кантона господин Ирфан Халилагић и министри у Влади РС Петар Ђокић и Синиша Каран добили мјесто које им припада. Протокол не познаје субјективне осјећаје. Протокол је озбиљан посао који захтијева велико искуство у државним пословима и он је у суштини једнообразан на свим нивоима власти. И што је најважније: Протокол поштују сви.

О Вашим врло субјективним оцјенама суживота у Брчко дистрикту БиХ и функционисању ове локалне заједнице, које су сасвим супротне од оцјена свих релевантних домаћих и страних фактора, не бисмо трошили ријечи. Претходне 23 године већ су Вас демантовале. Чврсто смо убијеђени да ће и године које су пред нама показати да сте лоше информисани.

И још нешто. Будући да сте високи државни функционер, поступите по уобичајеним правилима и најавите Ваш долазак у Брчко дистрикт БиХ у било које вријеме. Биће нам задовољство да Вас угостимо и омогућимо посјету жељеној локацији и заједници. Ми у Брчком дијелимо заједнички простор и имамо сличне проблеме на цијелом подручју Брчко дистрикта БиХ. Ништа веће и ништа мање.

           

        С поштовањем,

                                                                                                      Сектор за информисање