Свјетски дан сексуалне и репродуктивне свијести :: Semberija INFO ::

 

Свјетски дан сексуалне и репродуктивне свијести


Свјетски дан сексуалне и репродуктивне свијести, обиљежава се сваке године 12. фебруара.

Под репродуктивним здрављем се подразумијева стање потпуног физичког, ментаног и социјалног благостања у свим подручјима везаним за функционисање репродуктивног система жене у било ком периоду живота, рекао је др Милан Арсеновић, специјалиста гинекологије и акушерства.

-Кључна ствар везана за очување репродуктивног здравља прије свега је информисање и едукација. Свака жена има право на информисање  које је везано за планирање породице, трудноће, односно на остваривање потомства. Ми, гинеколози увијек говоримо да се трудноћа планира раније, те да се плодност смањује након тридесете године живота код жена, а идеалан период за трудноћу је од двадесетдруге до двадесетшесте године живота. С друге стране, свака жена има право да одреди када жели трудноћу. Од великог је значаја едукација и спречавање нежељених трудноћа, односно првавовремена контрацепција. Едукација од стране гинеколога већ у школском узрасту, како у основним, тако и у средњим школама о значају контрацепције у спречавању нежељених трудноћа веома је значајна, као и стална едукација и информисање о сексуално одговорном понашању и значају кориштења кондома, спречавању сексуално преносивих болести, различитих инфекција које касније могу оставити далекосежне посљедице на здравље жене и немогућност да се оствари трудноћа. Инфекције хламидијом, које могу бити асимптомацке са благим боловима, остављају значајне посљедице, као што је немогућност остваривања трудноће, као и сваки поремећај менструалног циклуса, те ендокринолошки поремећај везан за репродуктивни систем“, казао је др Арсеновић и истакао да су веома важни редовни годишњи гинеколошки и ултразвучни прегледи, а прије свега узимање ПАПА бриса, јер једино он уз колпоскопију може открити премалигне лезије и спријечити настанак карцинома грлића материце.

-Надамо се да ће ускоро и код нас почети ХПВ вакцинација. Обично се користи деветовалентна вакцина, а препоруке су да и дјевојчице и дјечаци ту вакцину приме са 14 година, свакако прије започињања сексуалне активности. Циљ ове вакцине јесте да се спријечи настајање карцинома, јер је чак девет карцинома повезано са ХПВ вирусом. Сматра се да за настанак грлића материце одговоран ХПВ вирус и на тај начин у будућности би могли смањити инциденцу настанка овог карцинома. Да би све то имало ефекта потребно је да 90 одсто популације буде вакцинисано“, закључио је др Милан Арсеновић, специјалиста гинекологије и акушерства.