БЕРБА ДУВАНА, ПРИНОС ЋЕ БИТИ МАЊИ ОД ОЧЕКИВАНОГ :: Semberija INFO ::

 

БЕРБА ДУВАНА, ПРИНОС ЋЕ БИТИ МАЊИ ОД ОЧЕКИВАНОГ


Упркос високим, правим тропским температурама, ових дана на њивама у Љељенчи, Доњој и Средњој Чађавица,те Загонима, увелико траје берба дувана. Берачи одолијевају високим температурама, јер су, како кажу, навикли на тежак и напоран рад. Дуван се почиње брати рано ујутро, како би се набрало што више док још има свјежине у ваздуху.
 
На имању Љубомира Радовановића у Љељенчи  дуваном је ове године засађено око три хектара. Љубомир каже да је у току трећа берба.
 
-Лош је принос дувана, што је помало и очекивано. Прољетос су нас ометали кишни дани, земљиште није било адекватно припремљено за садњу. Нисмо успјели на вријеме окопати дуван и извршити прихрану биљака. Ипак, ово је један од бољих дувана у Семберији у овом тренутку. Дуго, још од прије рата производим дуван на свом имању, тако да сам се сусретао и са добрим и са лошим годинама. Откупна цијена се не мијења годинама и то за нас, дуванаре, представља велики проблем. Ово је скупа производња, а и радне снаге је све мање. Повећане су и дневнице за бераче дувана, јер их плаћамо по 40 КМ дневно. Радимо понекад и у готово ненормалним условима, без обзира на то да ли је температура  40 степени Целзијусових или уколико пада киша. Сушара се мора напунити на вријеме, да би се процес сушења одвијао континуирано. Ове године очекујем принос од тону до 1,5 тона по хектару, што је испод мојих очекивања“, каже  Радовановић.
 
Чедомир Готовчевић, вршилац дужности директора у предузећу „Дуван“ каже да је ситуација на терену изразито шаролика, јер има и добрих и лоших засада дувана.
 
 - У старту, приликом садње, прољетос, било је кашњења од 15 до 20 дана. Наступио је након кишног раздобља у мају један дужи сушни период у јуну и јулу. Због тврдог земљишта у једном тренутку смо дошли у ситуацију да је истовремено вршено и окопавање дувана и берба. Појавио се и коров који је додатно отежао развој биљака.  Тамо гдје се појавила амброзија на њивама, значајно је успорен развој биљака“, каже Готовчевић, истичући да ће се временски услови неповољно одразити на овогодишњи род дувана. Што се тиче продаје и пласмана прошлогодишњег дувана, Готовчевић каже да је уговорена продаја 130 тона сушеног листа дувана за Бугарску, али да ово предузеће располаже са значајним залихама које покушава продати купцима у овом дијелу Европе.

Семберија инфо