САСТАНАК ПРИВРЕДНИКА И ЧЕЛНИХ ЉУДИ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ :: Semberija INFO ::

 

САСТАНАК ПРИВРЕДНИКА И ЧЕЛНИХ ЉУДИ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ


Подручна привредна комора Бијељина организовала је данас  састанак са привредницима  са подручја Бијељине, Угљевика и Лопара  ради презентације досадашњих активности и Приједлога мјера Привредне коморе Републике Српске за Програм економских реформи за период од 2023. до 2025. године. На састанку је истакнуто да су три највећа изазова са којима се привреда већ сусреће недостатак радне снаге, реформа јавног сектора и дигитализација и технолошко осавремењивање.

-Ово је прилика да привреднике упознамо са мјерама за које ће се Привредна комора Републике Српске залагати у наредном периоду. Примјера ради, осјетан је недостатак квалификоване радне снаге. Предложићемо да се осигурају законске повластице које се тичу мањих пореза и олакшица за плаћање доприноса за послодавце који запосле новог радника. Оваква рјешења су у Србији на снази од марта ове године а њима се послодавац за сваког новозапосленог ослобађа 70% пореза и 100% доприноса за пензијско и инвалидско осигурање“, рекла је Славица Марковић, директор Подручне привредне коморе  Бијељина.

Приједлог је и да се побољшање квалификационе структуре радника остварује кроз стална побољшавања на пољу средњошколског стручног образовања кроз његову модернизацију и усклађивање са потребама тржишта рада. Посебан акценат се ставља не увођење предмета „Предузетништво“ у средње школе.



-Од Привредне коморе очекујемо далеко активније учешће у нашем свакодневном, динамичном пословном амбијенту. Такође , имају прилику да успоставе интензивнију интеракцију са Владом Републике Српске и локалним властима на нивоу градова и општина, све у циљу поправљања актуелних отежаних услова пословања а посљедично томе и лоше ситуације у цијелом друштву“, рекао је Ђорђе Славињак, власник и директор компаније „Спектар дринк“ из Бијељине.

Семберија инфо