МИЛОВАНОВИЋ: ЈУ „ВОДЕ“ ПЛАНИРА ИЗМЈЕШТАЊЕ РИЈЕКЕ ЛУКАВАЦ КАКО БИ СЕ РИЈЕШИО ПРОБЛЕМ ПОПЛАВА :: Semberija INFO ::

 

МИЛОВАНОВИЋ: ЈУ „ВОДЕ“ ПЛАНИРА ИЗМЈЕШТАЊЕ РИЈЕКЕ ЛУКАВАЦ КАКО БИ СЕ РИЈЕШИО ПРОБЛЕМ ПОПЛАВА


Директор ЈУ Воде Српске Мирослав Миловановић најавио је у разговору са грађанима насеља Вршани код Бијељине да ће до краја године бити завршено идејно рјешење на измјештању корита рјечице Лукавац која често плави села која узводно од овог насеља.

Он је најавио да ће бити прокопано потпуно ново корито до Саве чиме ће се избјећи бројни меандри који успоравају проток бујичног тока због чега је и долазило до плављења , али и прекидања саобраћаја на магистралном путу Бијељина - Брчко.

„Идеја је из 80-их година прошлог вијека и предвиђа да се водоток Лукавца измјести у дијелу тока кроз равницу и проведе на новом потезу између МБ Радић пумпе и објеката компаније Петрић. До краја године има ћемо имати три идејна рјешења измјештања у дијелу гдје постоје ,,кривине“ које успоравају воду и узрокују плављења Магнојевића и других узводних села“ појаснио је Миловановић.

Он је најавио да ће се прије почетка радова мјештани Вршана и околних насеља изјаснити о варијантама градње новог корита, јер ће бити неопходно провести и експропријацију земљишта.

Радови би требали бити завршени у року од двије године.

,,Истина је да ће то бити скуп пројекат, али ништа није скупо ако ће дати резултат и спријечити штете које грађани имају скоро сваке године.“ Рекао је Миловановић, напомињући да ће се током ових радова изградити или уредити мрежа водних канала који ће воду из Лукавца водити према ријеци Сави.

Средства ће у највећој мјери обезбиједити Влада Републике Српске, које је и до сада издвајала знатан до средстава за покушаје продубљивања садашњег корита што није дало очекиване резултате.

Миловановић је нагласио да је подручје Бијељине и до сада имало велика улагања у градњу и уређење каналске мреже, система за наводњавање, укључујући и градњу шеталишта око канала Дашница који пролази кроз град, али да ће Влада и установе Републике Српске финансирати и овај пројекат који би трајно ријешио проблеме грађана који живе у близини ријеке Лукавац.

Ријека Лукавац је бујична рјечица која протиче близу граничне линије територија под управама Града Бијељина и Дистрикта Брчко. У сезони већих количина падавина, воде које се сливају са падина Мајевице, због успоравања у равничарком дијелу, излазе из корита и плаве околно подручје. Често се дешавало да због тога буде прекинут и саобраћај на магистралном путу Бијељина - Брчко.