ЖЕНА И ПРИРОДА :: Semberija INFO ::

 

ЖЕНА И ПРИРОДА


Прва самостална Изложба слика Марије Тице Ковачевић отворена је у Градској галерији у Центру за културу ,,Семберија“. Изложено је 30 слика са мотивима жене и природе, рађених у Стенцил Арт техници.  Својим сликама ова млада умјетница, како сама каже, покушава да допринесе урбаном сликарству.
 
-Волим да радим слике које причају причу, које имају неку поруку, које имају емоцију, а то најбоље могу да пренесем преко лика жене. А како вјерујем да постоји дубока веза између жене и природе, оне су управо и моја главна инспирација, каже Марија Тица Ковачевић  чији радови се огледају у симболима који буде дубоке емоције, о чему су заљубљеници у ликовну умјетност разговарали на отварању изложбе.
 
Марија Тица Ковачевић, графити умјетница позната под именом МовеРама, рођена је 1989. године у Книну. Живјела је и одрасла у Ваљеву, а већ четири године наша је суграђанка. У Београду је завршила Факултет за дизајн на ком је, како истиче, научила разне технике цртања и сликања. Током студија у Београду, који је права ризница “стреет арт“ умјетности,  упознаје се са графитима које и сама почиње да ради.
 
- Стенцил Арт техником се бавим пуних десет година. Наиме, први пут сам 2009. године узела спреј у руке и почела сам радити портрете. Покушала сам да у тој техници сликам познате личности, а касније сам на платно преносила своје емоције покушавајући да сликама дам неки свој стваралачки печат. Иначе, Стенцил Арт умјетника је јако мало, једна сам од ријетких  која се тиме бави, а ова изложба у бијељинској галерији мислим да је уједно и прва изложба Станцил Арт-а у Босни и Херцеговини, каже Марија која је до сада имала 10-ак изложби у земљи и региону. Побједница је Беханце изложбе у Бијељини, гдје је гласовима публике добила Беханце Цоин 2017. године,  а њене слике свуда су по свијету ( Њемачка, Аустрија, Енглеска, Сједињене Америчке Државе...), али истиче да је ова изложба заправо круна њеног рада.
 
Говорећи о плановима, каже да жели што више да ради на томе да графите представи као умјетност, да је Стреет Арт нешто што се поклања граду и његовим грађанима, а тренутно је у преговорима за неколико графита и мурала у Бијељини.
 
Изложбу је отворио кустос Галерије, академски графичар Милијанко Михољчић.
 
-Марија у свом раду користи технику Стенцил арт која је најближа поп-арту чувеног Ендија Ворхола, оца поп-арта. Станцил арт  је грана графита која је карактеристична по томе што се ради помоћу шаблона и спрејева, а кориштењем више шаблона, један преко другог, добија се илузија дубине, појашњава Михољчић који је овом приликом указао на богату ликовну сцену Бијељине на којој је мноштво сликара који се у раду користе различитим сликарским техникама, а Марија, како је то представљено и на изложеним сликама, отвара неке нове путеве ка урбаном сликарству.