УГЉЕВИЧАНИНУ СКАНУ ДОДЈЕЛИО ПОВЕЉУ НА „ВИДОВДАНСКОЈ ЛОЗИ“ У ШАПЦУ :: Semberija INFO ::

 

УГЉЕВИЧАНИНУ СКАНУ ДОДЈЕЛИО ПОВЕЉУ НА „ВИДОВДАНСКОЈ ЛОЗИ“ У ШАПЦУ


Директор Центра за културу „Филип Вишњић“ из Угљевика Предраг Вујевић добитник је Повеље одлуком научног вијећа Српске Краљевске академије научника и умјетника  /СКАНУ/ за његовање српске културне баштине поводом манифестације „Видовданска лоза“ у Народном позоришту у Шапцу.

Повељу је данас Вујевићу уручио професор Мирко Керкез.

„Награда је чињеница да је препознат рад али и оцјена да је то добро и квалитетно, сама чињеница да се ради о Српској краљевској академији научника и умјетника која је респектабилна организација у којој су бројни професори а управо су они препознали рад једног малог Центра за културу у Угљевику“, рекао је Вујевић након додјеле награде.

Он је истакао  да ово признање прија али и обавезује.

„Признање нас обавезује да се настави радаити још снажније а наша обавеза је да се бавимо мисионарењем у култури“, оцјенио је Вујевић.

Предсједник СКАНУ Драган Дамјановић рекао је да је прошло шест и по вијекова од Косовске битке а вијек и по након што смо га од Oсманлија повратили и више од двије деценије како су нам га уз подле нападе, киднаповања, убиста и прогоне, западне силе са албанским окупатором заузеле.

„Увијек су нам тај дио свете земље нападали и окупирали, али и враћали и зато је Видодвдан наш историјски и судбински међаш и чеони гранитни стуб српске државе формиране прије девет вијекова моћу великог жупана Немање, касније Светог Симеона и духовног сина и оца Светог Саве“, рекао је Дамјановић.

Он је напоменуо да генерације Срба живе са Косовским завјетом више од 630 година.
 
Предсједник Научног савјета СКАНУ Мирко Керкез, професор хирургије на Медицинском факултету у Београду изразио је задовољство што се Видовданска лоза одржава у Шапцу.

„СКАНУ броји преко 100 академика познатих научника и умјетника“, истакао је Керкез.

Предсједник Организационог Одбора данашње свечаности Владимир Митрић рекао је да ова академија наставља свијетле тренутке које су проводили њен први предсједник Јосиф Панчић и предсједници као што су били Слободан Јовановић и Јован Цвијић.

„Остављамо печат у краљевском граду Шапцу, али и знаменитом по култури а претходних година смо били у Лозници, Тополи, Београду а сљедеће године ћемо вјероватно бити у Угљевику нашој драгој Републици Српској“, додао је Митрић.