Након пожара у Фабрици “Сава Семберија”: Изгорјеле напуштене хале у власништву Бобар банке у стечају :: Semberija INFO ::

 

Након пожара у Фабрици “Сава Семберија”: Изгорјеле напуштене хале у власништву Бобар банке у стечају


Што је најважније, у пожару није било повријеђених. За пожар сам обавијештен од радника који раде у нашој портирској служби, око 18,25 минута, у сриједу навече, изјавио је за “Семберија инфо” директор бијељинске Прехрамбене индустрије  “Сава Семберија” Стево Филиповић, у чијем кругу је избио велики пожар на објектима који  су у власништву Бобар банке у стечају.



“У року од десетак минута на мјесто пожара стигли су ватрогасци и почели су гасити пожар. Уз надљудске напоре ватрогасних јединица из Бијељине, Угљевика, Лопара, Брчког и Зворника, као и уз ангажовање припадника Полицијске управе Бијељина, Републичке управе Цивилне заштите и свих запослених радника у Прехрамбеној индустрији “Сава Семберија”, на шта сам посебно поносан, пожар је локализован. Свако је, у складу са својим могућностима, учествовао у гашењу пожара. Уз помоћ мојих пријатеља, власника приватних компанија, стигла је и тешка механизација, багери, гусјеничари, са пратећом опремом. Чекало се на процјену надлежних о неопходности рушења дијела објекта у којем је избио пожар како би се физички раздвојио тај објекат од објеката које користи “Сава Семберија”. Било нам је важно да се пожар не прошири на магацин с робом, вриједном око шест милиона КМ. Спријечено је ширење пожара на нашу производну халу, јер би штета у том случају била ненадокнадива, а у производном процесу непоправљива, јер би то изискивало огромну инвестицију и додатно вријеме за изградњу нових објеката”, истиче Филиповић.



Филиповић каже да је најважнијеуправо то  да нико није повријеђен, захваливши се на солидарности и исказаном пожртвовању свих оних који су учествовали у локализовању пожара.
 “Пожар је гасило седамнаест ватрогасних возила, а искориштене су и цистерне с водом ПД “Семберија”, “Бијељина пута”, “Водовода” и “Комуналца”. Организовали смо цјелоноћно дежурство да се пожар не би проширио или да не би дошло до поновног активирања пожара усљед због вјетра. Јавност је оправдано узнемирена због пожара, али је важно да истакнемо и то да је комплетан производни погон “Саве” безбједан, те да је пожар угашен. На вријеме смо активирали све хидранте за гашење пожара. Што се тиче спекулација о објектима који су захваћени пожаром, морам истаћи да су објекти захваћени пожаром били у власништву Бобар банке у стечају, те да није било штете на имовини која је у посједу Прехрамбене индустрије “Сава Семберија”. Објекти који су захваћени пожаром нису били предмет било каквог осигурања, формално - правно су били у власништву Бобар банке у стечају, док је имовина “Саве Семберија” са производним халама, објектима, запосленим радницима и возним парком  осигурана и на тој имовини није претрпљена било каква штета. Јавност то треба да зна, као и то да нема мјеста било каквим сумњама у том смислу2, напомиње Филиповић.



Он  каже да ће надлежни полицијски органи, у сарадњи са Окружним јавним тужилаштвом Бијељина обавити увиђај и након тога ће јавност бити обавијештена о узроцима пожара.
 “Било би крајње неозбиљно износити претпоставке о узроцима пожара и прејудицирати неке радње. Сачекаћемо да се заврши увиђај и након тога ћемо се огласити. Још једном желим да се захвалим свима онима који су учествовали у гашењу пожара и заштити имовине Прехрамбене индустрије “Сава Семберија”, изјавио је Стево Филиповић. 

На гашењу пожара учествовало је 60 ватрогасаца из Бијељине, Јање, Зворника, Лопара, Угљевика, и Брчког, а како нам је потврдио старјешина Територијалне ватрогасне јединице, бијељински ватрогасци и даље дежурају, јер долази до урушавања лимова, а има и, како је рекао, издимљавања.

-Успјели смо локализовати пожар, а што је најважније, нико није повријеђен“, рекао је Спасојевић и изразио захвалност свим ватрогасцима који су тимски радили на гашењу пожара који је узнемирио, не само становнике Семберије, већ и околних мјеста. 


Семберија инфо - Љ. Љубојевић, О. Стјепановић