Ђурић: Ове године биће уписано 970 средњошколаца :: Semberija INFO ::

 

Ђурић: Ове године биће уписано 970 средњошколаца


Предсједник Актива директора средњих школа Душан Ђурић изјавио је за ,,Семберске новине’’ да ће у шест средњих школа на подручју града бити уписано око 970 ученика, те да ће бити мјеста за све оне који су завршили девети разред основне школе.



-Музичка школа уписује једно одјељење од 20 ученика, док друге средње школе уписују 24 ученика по одјељењу, а планирано је укупно 40 одјељења. Имали смо податак да је нешто више дјеце завршило девете разреде на подручју Бијељине, него што је предвиђено планом уписа, међутим, свака школа може да се обрати Министарству просвјете са захтјевом за проширење одјељења, тако да ће сви ђаци сигурно бити уписани’’, рекао је Ђурић.

Он је навео да одређени број средњошколаца у Бијељину долази из других средина, као и они који играју за спортске клубове из Семберије. 

Када је ријеч о Економској школи, чији је Ђурић директор, ова образовна установа уписаће пет одјељења у областима Економија, Право и Трговина.
-Прошле године уписали смо шест одјељења, а ове смо планирали за једно одјељење мање. Занимања су – пословно-правни техничар, економски техничар, банкарски и трговачки техничар. Велики је интерес будућих средњошколаца, сигурно бисмо могли да упишемо одјељење више него што је планирано’’, истакао је Ђурић.



Говорећи о све већем одласку становништва на рад у иностранство и исељавању цијелих породица, он је нагласио да осцилације у броју средњошколаца на подручју града Бијељина нису велике.
-Некада је у средње школе уписивано 1.100 ученика, а данас је тај број 970. Ипак, и даље је то мала разлика која се не одражава знатно на уписну политику на територији града, нити на капацитете и потребе школа. Миграциони токови су појава коју морамо да прихватимо, али и да јој одговоримо тако што ћемо пратити потребе тржишта рада’’, додао је Ђурић.

Коментаришући одлуку да у Пољопривредној школи ове године не буде уписано одјељење фризера, он је рекао да је о тој одлуци разговарао са директором школе, који му је изнио аргументоване разлоге.
-Чини ми се да се у вези са овим питањем развила непотребна полемика. Директор Пољопривредне школе ме  обавијестио да се на Бироу рада налази 200 фризера, те да је уведена и преквалификација, тако да смо се сагласили да паузирамо једну годину, а већ наредне поново ће бити уписано одјељење фризера. Пољопривредна школа не може одустати потпуно од школовања овог кадра, поготово због тога што су повукли одређена средства за реализацију практичне наставе, али упис сваке друге године, или по потреби, је заиста прихватљив’’, навео је на крају за ,,Семберске новине’’ Душан Ђурић.                     

Семберске новине/А.Љубојевић
ФОТО/Б.Милошевић