ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА ОДБРАНЕ ГРАДА БИЈЕЉИНА :: Semberija INFO ::

 

ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА ОДБРАНЕ ГРАДА БИЈЕЉИНА


Градска Борачка организација данас је поменом погинулим борцима у цркви Светог Ђорђа, полагањем вијенаца и цвијећа испред Централног Споменика погинулим борцима и посјетом Спомен соби погинулим борцима у Одбрамбено – отаџбинском рату , обиљежила Дан одбране Града Бијељина.

Миодраг Стевановић, предсједник Градске борачке организације Бијељина рекао је да је данас 30 година од одбране Града Бијељина.



-Бијељина је  стратешки најважнији град и нисмо имали ниста друго, него да ставимо град под нашу контролу, јер су иза нас били Бањалука и Книн, гдје је било око милион припадника нашег народа, који нису имали везу са Србијом, сем преко Града Бијељина.  Кроз Бијељину је током цијелог рата био „Коридор живота“,  који је био једина сигурност за све људи који су живјели овдје, па  све до Книна“, рекао је Стевановић и додао да, после 30 година они су овдје, у Бијељини и Републици Српској, своји на своме и поносни што имају Републику Српску.

-У Граду Бијељина, као првој територији под контролом војске , уточиште је нашао велики број људи који нису могли да остану на својим огњиштима, а они и данас овдје живе“, истакао је Стевановић.

Александар Ђурђевић, предсједник Скупштине Града Бијељина рекао је да се данас обиљежава дан када је народ Семберије био приморан да брани своја огњишта.



-Рат су нам наметнули, нико га овдје није желио. У тим тешким околностима показали смо да само уједињени и заједништвом можемо да превладамо оне најозбиљније и најтеже препреке, као што смо тада. Нама младима и данашњим генерацијама то треба бити за наук, да је јединство Српског народа једноставно нужда и неопходност.

Данас се морамо борити другим методама, памети, исправном политиком, јединством и заједништвом и само на тај начин моћићемо сачувати нашу Републику Српску“, реко је Ђурђевић и додао да не смије проћи ни један дан, да се не сјетимо свих оних који су дали животе за РС.



-Треба да поштујемо њихову жртву и да ми живимо на такав начин, да би они били поносни на нас“, нагласио је Ђурђевић.

Радослав Остојић, савјетник градоначелника Града Бијељина рекао је да је ово дан када се бранила Република Српска и српски народ.

-Ово је дан када се српски народ морао борити за своју слободу, да иступи и храбро закорачи, да сачува земљу у којој смо рођени. Хтјели смо само да живимо слободно и праведно, а у Одбрамбено – отаџбинском рату смо то успјели да изборимо“, рекао је Остојић.



Цвијетин Никић, одборник Скупштине Општине Бијељина 1992. године, реко је да данашње обиљежавање немилог догађаја у Бијељини обавезује, да се присјете тих времена и да буду свјесни своје немоћи, недовољног искуства и знања да у тим временима добрим одлукама превазиђу конфликте који су након тога услиједили.



- Обиљежавајући овакве датуме, требамо истаћи свијест о нужности мира, као основне претпоставке да радом и стварањем, стварамо предуслове за будућност генерација које долазе. У том смислу, желим да позовем све политичке актере на свим странама у БиХ, да 30 година искуства, сазнања и мудрости коју смо стеклу у међувремену искористимо на најбољи могући начин, да компромисима створимо предуслове у интерсу будућих генерација и наше дјеце“, закључио је Никић.

Семберија инфо