ЈЗУ БОЛНИЦА „СВЕТИ ВРАЧЕВИ“: ТРОДНЕВНИ МЕЂУНАРОДНИ КОНГРЕС ХИСПА БХ У БИЈЕЉИНИ :: Semberija INFO ::

 

ЈЗУ БОЛНИЦА „СВЕТИ ВРАЧЕВИ“: ТРОДНЕВНИ МЕЂУНАРОДНИ КОНГРЕС ХИСПА БХ У БИЈЕЉИНИ


Други међународни конгрес ХИСПА БХ „Свеобухватни приступ у заштити срца и крвних судова – постковид ера“, одржаће се од 1. до 3. априла, у организацији Удружења ХИСПА БХ (Удружење Центара за хипертензију и превенцију инфаркта и шлога), Болнице „Свети врачеви“ и Свјетског удружења за васкуларно здравље - ИСВХ. Овај међународни научни скуп одржаће се под генералним покровитељством предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, а покровитељи су и министарство здравља и социјалне заштите РС и министарство за научно-технолошки развој РС. Конгрес ће се одржати уз благослов Његове светости патријарха српског Порфирија и владике Фотија. Предсједник Организационог одбора Конгреса и директор Болнице „Свети врачеви“ професор др Златко Максимовић, истакао да је ријеч од значајном догађају, како за Бијељину, РС и БиХ, тако и за регион.


-Припреме за конгрес теку одлично, а очекује се више стотина учесника из земље и иностранства, што ме посебно радује. Велика је част и задовољство кад се један овакав значајан скуп међународног карактера одржава у Бијељини, а посебно смо поносни што је Болница „Свети врачеви“ организатор догађаја. Предавачи ће бити водећи свјетски стручњаци из области кардиоваскуларних болести који ће допринијети размјени нових знања и искустава, а размјена знања је императив за развој медицинске науке“; рекао је проф. др Максимовић и додао да ће на конгресу ће бити девет тема. Прва тема је ковид и постковид, здравствени, социјални и феноменолошки проблем, друга тема је превенција инфаркта миокарда и шлога у постковид ери, љекар породичне медицине као основни стуб заштите, трећа се односи на превенцију или интервенцију, шта смо научили у 21. вијеку, четврта тема се односи на поремећаје ритма у ковид 19 пандемији и постковид синдрому-савремени терапијски приступ, пета тема је хипертензија-од превенције до денервације, свеобухватни приступ за дугорочну заштиту, шеста тема је диабетес меллитус-мултидисциплинарни приступ у заштити свих органа, седма тема се односи на дислипидемија-имамо ли ефикасно рјешење за масне плакове у крвним судовима, осма  се односи на превенцију шлога, императив постковид времена и девета тема је храна, стрес, физичка активност, пушење, слееп апнеа, пет јахача савремен апокалипсе. Предсједник Научног одбора Конгреса, помоћник директора Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ и предсједник Свјетског удружења за васкуларно здравље - ИСВХ, професор др Небојша Тасић, рекао је да је поносан и задовољан што ће се конгрес одржати у Бијељини, и истакао да ће на конгресу бити  више од 70 из региона и свијета.



-На конгресу ће учествовати и предсједник јеврејског Удружења за атеросклерозу, представници Свјетске здравствене организације, те други стручњаци коју су се у посљедње двије године бавили ковид и подтковид синдромом. То ће нам омогућити да у Бијељини размијенимо мишљења и након тога направимо конкретан план како да помогнемо нашим болесницима“, рекао је проф. др Тасић, наглашавајући да здравствени систем захтијева да се љекари, здравствени радници састају, размјењују мишљења и искуства која су имали током пандемије како би пацијенити имали нови кавлитет у пружању здравствених услуга.

-Кардиоваскуларне болести су водећи убица и овдје, у Европи и свијету и сваки други човјек умире од инфаркта и шлога и других кардиоваскуларних обољења. Ова пандемија нас је драстично уназадила јер ковид 19 напада прије свега срце и крвне судове и на тај начин оштећује све друге органе“, рекао је проф. др Тасић и додао да је за грађане важно да ће квалитетну и потребну помоћ моћи да добију у и Болници у Бијељини, као и другим установама у Републици Српској и Србији.

Семберија инфо