ФОНДАЦИЈА „УДРУЖЕНЕ ЖЕНЕ“: ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО :: Semberija INFO ::

 

ФОНДАЦИЈА „УДРУЖЕНЕ ЖЕНЕ“: ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО


Фондација „Удружене жене“ из Бањалуке данас је у хотелу „Дрина“ у Бијељини одржала округли сто на тему сто „Положај жртава кривичних дјела у Републици Српској са фокусом на жртве родно заснованог насиља“. Овај пројекат реализују уз подршку Балканског фонда за демократију и он ће  трајти до маја 2022. године.

Горица Ивић из фонцације „Удружене жене“, рекла је да су данас са представницима медија и невладиних организација из регије Бијељина разговарали о потреби за унапређењем положаја жртава који су у поступцима невидљиве и имају минимална права.

-Та права они често не остваре и не буду у прилици  да она права која су препозната кроз нормативно правно уређење Републике Српске буду призната. Ми смо у претходном периоду интензивирале активности у тој области и урадили двије значајне анализе , прва се односи на Анализу усклађености кривичног законика и закона о кривичном поступку Републике Српске са ЕУ Директивом о правима жртава и Истамбулској конвенцијом, а друга анализа садржи преглед правних прописа из Републике Србије, која чини напоре да ову Директиву интегрише у свој правни систем и Републике Хрватске, која је већ чланица Европске уније и која је ЕУ Директиву  о правима жртава већ интегрисала у свој правни систем. Поред ових анализа, ми ћемо документ за унапређење Закона о кривичном поступку  предати Министарству правде“, завршила је Ивићева.

Професор др Иванка Марковић, професор на Правном Факултет Универзитета у Бањалуци рекла је да је Анализа усклађености кривичног закона и закона о кривичном поступку са Истамбулском конвенцијом и Директивом о правима жртава показала да је закон о кривичном поступку није усклађен са међународним стандардима у области заштите жртава и  у области права жртава.



-Кривични законик је у одређеној мјери усклађен са одредбама Истамбулске конвенције, којима се предвиђа обавеза Републике Српске , односно Босне и Херцеговине  да се одређена понашања  и одређени облици родно заснованог насиља инкриминишу као поједина кривична дјела. Али Министарство правде је приликом измјена Закона о кривичном поступку, прошле године пропустило прилику да у Закон о кривичном поступку унесе одредбе које се тичу права жртава, а које су предвиђене директивом ЕУ  и којом се заправо и предвиђају минимални стандарди који су неопходни у заштити права жртава у кривичним поступцима“, завршила је  Иванка Марковић.

Марковићева је додала да када је у питању положај жртава у Републици Српској ту постоји неусклађеност и да постоји неопходност измјене кривичног законодаства на начин да се у Закон о кривичном поступку унесе појам жртве.

- Имамо појам оштећеног који представља синоним за појам жртве, али је неопходно да се унесе појам жртве на начин којим је он предвиђен директивом ЕУ, јер он поред директне жртве, помиње и индиректне жртве, а то су особе које трпе одређену штету због особе коју је претрпила та особа која је директно повређена кривичним дјелом“, нагласила је професор др Иванка Марковић.

Фондација „Удружене жене“ из Бањалуке и Фондација „Лара“ из Бијељине пружају подршку жртвама кривичних дијела , као што су бесплатно правно савјетовалиште, психолошку подршку, СОС телефон и збрињавање жртава у Сигурне куће.  Број СОС телефона на који се жртве кривичних дјела родно заснованог насиља могу јавити је 1264.

Семберија инфо