ВАСИЛИЈЕ ПЕРИЋ: РЕПУБЛИКА СРПСКА ЈЕ ЧЕДО НАШЕ НАЈМИЛИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

ВАСИЛИЈЕ ПЕРИЋ: РЕПУБЛИКА СРПСКА ЈЕ ЧЕДО НАШЕ НАЈМИЛИЈЕ


Foto
Наша Република Српска је највеће чедо које је изњедрила љубав, жеља, воља, одрицање и страдање за слободу нашег рода, поручио је начелник Угљевика Василије Перић на вечерашњој Свечаној академији поводом 30 година Републике Српске у угљевичком Центру за културу.

“Пут до њеног стварања био је тежак, претежак, пун мука, невоља, неразумијевања од многих страна и фактора”, подсјетио је Перић.
Република Срспка, нагласио је Перић, се ипак изњедрила, стасала, остала и опстала, призната у највишим свјетским документима.



“Очекивано је да буде тако, јер је то, као што се сада савршено види била воља Божија и народа која је васкрсла, која траје и која ће вазда да траје уз нашу бригу, рад, труд, знање, залагање, учење али и уз савјестан, одговоран и поштен рад. То су данас оружја којима се брани, штити, чува и његује наше чедо, наша Република Српска иза које су пуне три деценије, пуна зрелост. Зрела је наша Република Српска да њен брод буде на сигурном правцу и све оне које је поштују, воле и цијене”, рекао је Перић.

Он је навео да су сви становници Српске данас зрелији, јачи за енергију, знање, умијеће и љубав нових генерација које су рођене у Српској и које је љубе како каже пјесма “Свим жаром срца свог”.



“Наш подмајевички крај је дао више од 300 најбољих синова за њено стварање и собододу уз скоро троструко више рањених јунака. Њих и њихове породице никада не смијемо да заборавимо, њихове жртве створиле су јаке и снажне темеље нашој Републици”, рекао је Перић.

На Свечаној академији присутнима се обратио и предсједник Борачке организације Угљевика Јован Маринковић који је рекао да је прије три децеценије проглашењем Републике Српске ударен камен темељац слободе српског народа.

“Ни тада као и сада нисмо жељели ништа друго него да живимо слободно и да слободно одлучујемо о својој судбини.



Та жеља у нашем народу је тињала још од времена Петра Кочића а о њој је пјевао и наш земљак Филип Вишњић а ту идеју успјела је да реализује тек наша генерација и да се избори први пут после много вијекова за српску државу западно од ријеке Дрине”, навео је Маринковић.

Прије Свечане академије положен је вијенац на Централно спомен-обиљежје 301 погинулог борца Војске Републике Српске из ове подмајевичке општине а након Свечане академије одржан је коктел у част 30. рођендана Републике Српске.