​Изградња канализације – најзначајнији пројекат у историји града Бијељина :: Semberija INFO ::

 

​Изградња канализације – најзначајнији пројекат у историји града Бијељина


Изградња канализације је најзначајнији инфраструктурни  пројекат који је реализован у протеклих пола вијека, истакнуто је на конференцији „Вријеме је за чисту воду“ која је организована поводом завршетка пројекта изградње канализације у Бијељини.

Пројекат изградње градске канализације, у који је инвестирано око 41 милион еура, је најбољи пројекат који је реализован у граду Бијељина, истакао је на почетку конференције градоначелник Бијељине Мићо Мићић, нагласивши да је његовом реализацијом отклоњена пријетња загађења градског изворишта питке воде.

„Наш циљ прије 13 година, када је отпочела реализација овог пројекта,  је био заштита животне средине и управљање отпадним водама, те затрпавање 26.000 септичких јама. Осим канализације, изграђени су километри и километри кишне канализације, замијењена водоводна мрежа, постављене ПТТ и друге инсталације. То је оно што се не види, али се голим оком виде нове реконструисане улице, нови модерни тротоари, улична расвјета. Пројекат смо почели реализовати уз помоћ буџетских средстава, касније смо активирали 12 милиона еура кредитних средстава, а добили смо и 17 милиона еура бесповратних донаторских средстава. Желим овом приликом да  се посебно захвалим донаторима, Влади Холандије која је посредством ОРИО програма донирала 6,7 милиона еура, Влади Шведске која је помогла реализацију овог пројекта посредством агенције СИДА, те Европској унији. Уз помоћ донаторских средстава изградили смо и систем за пречишћавање отпадних вода“, истакао је градоначелник Мићић, нагласивши да није било кашњења у отплати кредита, али да су и грађани, кроз повећану цијену воде за пиће учествовали и учествују у реализацији овог пројекта.



Мићић се том приликом захвалио свим сарадницима и учесницима у реализацији пројекта, бившим и актуелним члановима Владе РС, Александру Џомбићу, Зорану Тегелтији, Сребренки Голић, Савјету министара БиХ, Мирку Шаровићу, Предрагу Јовићу и другима који су помогли око реализације овог пројекта.

У име Владе Холандије обратио се амбасадор Рејнаут Вотс који је говорио о значају оваквих пројеката у заштити вода Црноморског слива, али и о значају пројекта за грађане Бијељине.

Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа, у техничком мандату, у име Савјета министара БиХ захвалио је донаторима који су подржали овај пројекат, истакавши да би овај дан требало да буде уписан златним словима у историју града Бијељина.

„БиХ је осма у Европи по водном богатству, прва у Европи, уколико говоримо о количини питке воде по глави становника. То богатство још увијек нисмо довољно валоризовали. Заштитом изворишта, третирањем и пречишћавањем отпадних вода може се сачувати и заштитити тај ресурс, нагласио је министар Шаровић.

СемберијаИНФО/Љ.Љубојевић
Фото: Б.Милошевић