ГО СНСД БИЈЕЉИНА: САВЈЕТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ ФОРМИРАО ПЕТ СТРУЧНИХ ТИМОВА :: Semberija INFO ::

 

ГО СНСД БИЈЕЉИНА: САВЈЕТ ЗА ПОЉОПРИВРЕДУ ФОРМИРАО ПЕТ СТРУЧНИХ ТИМОВА


Ова година била је изузетно тешка за све пољопривредне произвођаче Републике Српске, самим тим и на подручју Семберије, речено је на конференцији за новинаре чланова Савјета за пољопривреду ГО СНСД Бијељина.

- Свим пољопривредним произвођачима смо захвални што су упркос тешким условима, успјели да обезбиједе довољно хране за све нас“, рекао је Стеван Тривковић, предсједник Савјета и истакао да су у жељи да им помогну, формирали стручне тимове за пет сектора.

-Формирали смо тим за сектор производње млијека, сектор производње меса, сектор производње воћа и поврћа и сектор за производњу житарица, уљарица и тим за прераду. Ријеч је о стручним тимовима и њихов адатак ће бити да сагледају појединачно сваки сектор и све проблеме, како би направили што више квалитетних приједлога у сарадњи са пољопривредним произвођачима и привредницима и да их кандидују према локалним и републичким властима“, рекао је Тривковић. Он је позвао све заинтересоване привреднике и пољопривредне произвођаче, да се придруже Савјету, како би се са што више квалитетних приједлога кренуло ка надлежним институцијама.

-Основни циљ Савјета је да наши пшопљопривредници имају што боље и квалитетније услове за рад. Значајну улогу у овој области има и Аграрни фонд града нашег града, првенствено због провођења подстицајних мјера. Захвалани смо им што су у току године успјели да обраде и исплате све подстицаје који су предвиђени за 2021. годину. По први пут су исплаћени максимални износи подстицајних средстава за све мјере, што је за сваку похвалу. Наравно, захвални смо и скупштинској већини која је амандманима омогућила повећање буџета за Аграрни фонд, јер је на приједлог градоначелника био мањи од претходног. Буџет је сада са 1. 500. 000 КМ, амандманима  увећан на 1. 700. 000 КМ“, рекао је Тривковић. Члан Савјета Драган Кнежевић подсјетио је да је аграрни буџет ресорног министарства за 2021. годину износио 75 милиона редовног и 13, 2 милиона ванредних средстава која су обезбијеђена преко компензационог фонда.

-Од овог износа, 22 посто биће до краја фискалне године усмјерено у Семберију, што је свакако похвално“, рекао је Кнежевић. Он је додао да се министарство бавило и законима о сточарству, рибарству, сјеменима биља и земљишту. Члан Савјета Светозар Михајловић је истакао да ће Савјет значајно стручно помоћи пољопривредницима и пољопривредној производњи.

-Савјет ће бити спона са надлежним институцијама, а на овај начин ћемо јачати село и пољопривредну производњу. Такође, настојаћемо да побољшамо третман произвођача дувана и да адекватним мјерама проналазимо начине да опстану и раде“, рекао је Михајловић. Чланови Савјета су препоручили пољопривредним произвођачима да осигурају усјеве, како би у случају елементарних непогода, били обештећени и подсјетили да министарство са 50 посто, суфинансира полису осигурања.

Semberija info